Atlétika - Kipchoge megvédheti címét, bombaerős a kenyai maratoni csapat
Kipchoge megvédheti címét, bombaerős a kenyai maratoni csapat
Fotó: Europress/AFP

Kipchoge megvédheti címét, bombaerős a kenyai maratoni csapat

HosszabbitásHosszabbitás
2020/01/31 17:25
A Kenyai Atlétikai Szövetség pénteken bejelentette férfi és női futóinak névsorát a tokiói olimpia szapporói maratoni versenyére, melyen Eliud Kipchoge, a férfi és Brigid Kosgei, a női világcsúcstartó is ott lesz.

Az afrikai ország mindkét nemnél a jelenlegi legerősebbnek számító futóit nevezi a játékokra, annak érdekében, hogy - a riói olimpiához hasonlóan - a férfi és női aranyérmet is megszerezze.

A férfiaknál a címvédő Kipchoge mellett Amos Kipruto, a tavalyi világbajnokság bronzérmese és Lawrence Cherono, a 2019-es Boston és Chicago Marathon győztese lesz majd ott a rajtnál. A nőknél Kosgei, illetve a világbajnoki címvédő Ruth Chepngetich és Vivian Cheruiyot, a riói játékok 5000 méteres bajnoka, aki 10 000-en ezüstérmet nyert a 2016-os játékokon.

A kenyaiak bejelentésével így jelenleg biztosra vehető, hogy az atlétika jelenlegi első számú sztárja futni fog az olimpián. Kipchoge 12 eddigi maratonijából 11-et megnyert és a szám hivatalos és nem hivatalos rekordját is tartja. Előbbit 2:01:39 órával, melyet 2017-ben ért el Berlinben, utóbbit pedig 1:59:40-nel, amit tavaly októberben "laboratóriumi" körülmények között futott Bécsben.

Brigid Kosgei október 13-án, egy nappal Kipchoge bécsi futása után produkált szenzációs eredményt a Chicago Marathonon, melyen 2:14:04 órás idejével 1:21 perccel javította meg a brit Paula Radcliffe 2003-ban felállított rekordját.A tokiói olimpia hosszútávú atlétikai versenyeit a fővárostól 800 kilométerre északra fekvő Szapporóban rendezik majd meg a Tokióban várható hőség miatt. A női maratonit augusztus 8-án, a férfit pedig 9-én, az olimpia zárónapján rendezik.

MTI

Hozzászólások