Atlétika - Kétszeres olimpiai és hatszoros világbajnok sztár indul a Gyulai emlékversenyen
Kétszeres olimpiai és hatszoros világbajnok sztár indul a Gyulai emlékversenyen
Fotó: Europress/getty

Kétszeres olimpiai és hatszoros világbajnok sztár indul a Gyulai emlékversenyen

Jaeger ÁkosJaeger Ákos
2015/06/22 12:15

A kétszeres olimpiai és hatszoros világbajnok LaShawn Merritt indulása is biztossá vált a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjon. A bombaerősnek ígérkező férfi 400-as mezőny mellett női 400 méter gáton és női súlylökésben szintén nagy küzdelem várható július 7-én a székesfehérvári Regionális Atlétikai Központban.

Merritt az egyetlen sprinter Michael Johnsonon kívül, aki 200-on 20 másodpercen és 400-on 44 másodpercen belül futott. Az amerikai sztáratléta 2007 óta minden vb-n nyert aranyérmet - vagy 400-on vagy a 4x400-as váltóval - és 43.74 másodperces egyéni csúcsánál csak négyen tudtak jobbat a világon. A szervezők hétfői bejelentése szerint azonban nem mehet majd biztosra a Gyulai István Memorialon, mert olyan 400-as mezőny van kialakulóban, amelyben szinte nem lesz induló 45 másodpercnél gyengébb egyéni rekorddal.

Női 400 méter gáton indul többek között az emlékverseny 2013-as győztese, a világbajnoki ezüstérmes amerikai Dalilah Muhammad (53.83 mp), s a nála is jobb egyéni csúccsal büszkélkedő honfitársa, Georganne Moline (53.72 mp). A nigériai származású bahreini Kemi Adekoya friss Ázsia-bajnokként érkezik, az ukrán Hanna Titimec pedig a tavalyi Európa-bajnokság ezüstérmeseként. Az amerikai Cassandra Tate 2014-ben a 4x400-as váltóval szerzett fedett pályán világbajnoki címet.

Fedett pályás Európa-bajnokság, Prága, 2015

A magyar női atlétika új csillagának, a tavalyi szabadtéri Európa-bajnokságon bronzérmes és az idei fedett Eb-n győztes Márton Anitának olyan rangos mezőnyben kell dobókörbe lépnie, amelyben két, 20 méter feletti eredménnyel rendelkező súlylökő is ott lesz. A fehérorosz Natalja Mihnevic legjobbja 20,70 méter, éremgyűjteményében pedig olimpiai ezüst, fedett pályás világbajnoki arany, valamint Európa-bajnoki arany is található. Az amerikai Michelle Carter (20,24 m) olimpiai ötödik és világbajnoki negyedik, de fedett pályán már szerzett vb-érmét, mégpedig bronzot. Mihnevics mellett további két fehérorosz versenyző indul, a fedett Eb harmadik Alena Abramcsuk és az Eb 7. Aljona Dubickaja. Az Eb-ezüstérmes orosz Irina Taraszova a nagy világversenyek állandó döntése is rajthoz áll Fehérváron.

A verseny legnevesebb indulója a 100 méteren olimpiai és világbajnok amerikai Justin Gatlin lesz, az ő részvétele már korábban biztossá vált.

Hozzászólások