Atlétika - Kenyai arany női maratonfutásban
Kenyai arany női maratonfutásban
Fotó: Europress/Getty

Kenyai arany női maratonfutásban

Kálmán LaciKálmán Laci
2016/08/14 18:38

Jemima Sumgong nyerte a női maratont Rióban. Ezzel az olimpiák történetében ő lett az első kenyai atlétanő, akinek aranyérmet sikerült szereznie ebben a számban. Az ezüst a szintén kenyai származású, ám bahreini színekben induló Eunice Kirwának jutott.

A bronzérmes az etiópok világbajnoka, Mare Dibaba lett, miközben nagyjából a verseny felénél honfitársnője, és egyben az egyik favorit, Tigist Tufa kiállni kényszerült.

Sumgong, az idei London Marathon győztese 2 óra 24 perc 4 másodperces idővel ért célba, véget vetve ezzel Kenya ezüstsorozatának. Az afrikai ország ugyanis az előző három olimpián mindannyiszor a második helyet hozta el ebben a versenyszámban.

Sumgong és Kirwa 2 km-rel a vége előtt leszakították Dibabát a 26 fokos, párás riói melegben. Ezt követően a bahreini sem tudta már tartani a lépést volt honfitársával és 9 mp-es hátránnyal lett második.

"A körülmények nagyon sokat kivettek a versenyzőkből" - nyilatkozta Paula Radcliffe, a szám világcsúcstartója. "Ezt bizonyítja az is, amilyen kimerülten Sumgong átszakította a célszalagot. A verseny arról szólt, hogy ki bírja tovább, ki használódik el később. A kenyai lány annak köszönheti a győzelmét, hogy mind mentálisan, mind fizikálisan dominálni tudott."
A mieink szépen helytálltak, fokozatosan javítani tudtak a helyezéseiken, és a párás meleghez képest remek idővel érkeztek célba.
52. Erdélyi Zsófia - 2:39,04 
65. Papp Krisztina - 2:42,03
83. Szabó Tünde - 2:45,37
via
Hozzászólások