Atlétika - Jön a 4x400-as mixed váltó és az éjféli maraton a 2019-es dohai vb-n
Jön a 4x400-as mixed váltó és az éjféli maraton a 2019-es dohai vb-n
Fotó: Europress/AFP

Jön a 4x400-as mixed váltó és az éjféli maraton a 2019-es dohai vb-n

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/05/05 12:58

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) bejelentette, hogy a 2019-es dohai világbajnokság csúcspontját a 4x400-as mixed váltó jelenti majd. Az új versenyszám így már a 2020-as tokiói olimpia előtt debütál.

Jelentős újítás lesz az is, hogy mind a női, mind a férfi maratonok éjfélkor rajtolnak majd el. A hagyományos délelőtti programot megszüntetik, helyette jön majd az osztott esti menetrend.

"Alig várjuk, hogy láthassuk, ezek az újítások miként működnek majd a világbajnokságon. Ezek a változtatások bizonyosan egy újfajta hangulatot eredményeznek majd" - mondta Sebastian Coe, az IAAF elnöke. 

A Nemzetközi Olimpiai Szövetség tavaly júniusban döntött arról, hogy atlétikában, úszásban, triatlonban és asztaliteniszben mixed váltó-versenyszámok is szerepelnek majd a 2020-as tokiói játékokon. Ezek között lesz a 4x400-as mixed váltó atlétikában. 

Az IAAF a bejelentés hírére ekkor  még úgy reagált, hogy bár üdvözlik a döntést, nehéz lesz majd ezt az új versenyszámot a programba illeszteni. Maga a versenyszám egyébként szerepelt már világversenyen, ám eddig még csak a 2017-es váltó vb-n. Akkor a számot a bahamaiak nyerték. 

mixed2.jpg Fotó: Europress/AFP

"Új nézőket, új atlétákat, új rajongókat szeretnénk bevonzani a sportágba, a meglévőket pedig még inkább ösztönözni akarjuk. Az a célunk, hogy egy új, kreatív, izgalmas versenyszámot hozzunk létre" - mondta Dahlan Al Hamad, az IAAF alelnöke.

A dohai világbajnokságon a szervezők az egyre népszerűbb éjszakai futások trendjét is követni szeretnék. Ennek köszönhető az a döntés, hogy a maratonokat éjfélkor indítják, valamint az is, hogy a 20, illetve az 50 km-es gyaloglást is késő este, 23.30-tól rendezik majd. 

A tízpróba és a hétpróba utolsó versenyszámai is éjfél után kerülnek majd sorra. Ahogy írtuk, megszűnnek a délelőtti versenyek, lesz viszont egy két részből álló esti program. A döntést részben sportszakmai, részben közönségszórakoztatási szempontok indokolják.

via
Hozzászólások