Atlétika - Jogerős Pars Krisztián másfél éves eltiltása
Jogerős Pars Krisztián másfél éves eltiltása
Fotó: Europress/AFP

Jogerős Pars Krisztián másfél éves eltiltása

HosszabbitásHosszabbitás
2018/06/29 08:51

A WADA és az IAAF sem keményített be, Pars Krisztián másfél éves eltiltása mostantól jogerős.

 A Nemzetközi Atlétikai Szövetség csütörtökön megjelent legújabb Hírleveléből kiderül, hogy az IAAF elfogadta és véglegesnek tekinti a doppingvétséget elkövető Pars Krisztián másfél éves eltiltását, amelyet a MACS által felállított magyar fegyelmi bizottság idén áprilisban hozott meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy a nem kirívó vétséget és annak körülményeit behatóan tanulmányozó WADA nem kért súlyosbítást, az eltiltás és annak mértéke jogerőre emelkedett. 

„Nem tehetek mást, csak azt, hogy a döntést ezúttal is tudomásul veszem, mert annak jogosságát soha nem is vitattam.  A helyzetem nem lett rosszabb, de jobb sem, ezen már nem lehet változtatni – nyilatkozta a hír hallatán Pars Krisztián az SzPress Hírszolgálatnak. – Buta hibát követtem el, amit egyesegyedül csak én hozhatok helyre és ezt meg is fogom tenni. Fogadalmat tettem magamnak, és ahhoz fogok igazodni a jövőben ” – hangsúlyozta a londoni olimpiai játékok kalapácsvető versenyének győztese, két világbajnokság ezüst-, és ugyancsak két Európa-bajnokság aranyérmese.

Némi aggodalomra adhatott okot, hogy néhány héttel ezelőtt a WADA újabb információkat kért be Pars ügyével kapcsolatban, ezen kívül angol tükörfordításban kívánt megismerkedni a magyar atléta beadványának minden egyes sorával. Az élénk érdeklődést éppenséggel a vihar előszelének is lehetett tekinteni…

„A másfél éves eltiltás szentesítése az IAAF és a WADA részéről azt az egyeztetett véleményüket tükrözi, hogy Magyarországon helyesen alkalmazzák és be is tartatják a doppingszabályokat – hangsúlyozta Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára. – Meg vagyunk győződve arról, hogy Krisztián okult a történtektől, és ha újra elkezdi az edzéseket, csak és kizárólag a nagy célok lebegnek majd a szeme előtt. Ha pedig már ugyanaz a lelkesedés és akarás munkálkodik majd benne, mint amikor olimpiai bajnok lett, két év leforgása alatt három óriási lehetőség tárulhat fel előtte. Jövő szeptember végétől világbajnokság lesz Dohában, egy évvel később pedig Európa-bajnokság, majd egy újabb olimpia Tokióban. Két év, három nagy kihívás, lesz miért dolgoznia Pars Krisztiánnak” – hangsúlyozta Gyulai Márton.

Kiegészítésképpen csak annyit, hogy a most jogerőre emelkedett eltiltások hét nemzet 12 atlétáját érintik, akik közül négy – már megint – orosz. Ami a súlyosságot illeti, Pars másfél éves versenyzési tilalma szinte eltörpül az a hat mellett, ami négy éves eltiltással jár együtt…

Forrás: Szalay Péter/SzPress Hírszolgálat

Hozzászólások