Atlétika - Hiába lett világbajnok, nem Usain Bolt legyőzője lesz az év atlétája
Hiába lett világbajnok, nem Usain Bolt legyőzője lesz az év atlétája
Fotó: Europress/AFP

Hiába lett világbajnok, nem Usain Bolt legyőzője lesz az év atlétája

Németh DánielNémeth Dániel
2017/10/03 12:06

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kihirdette, kik azok a sportolók, akik versenyben vannak az év atlétája címre. Érdekesség, hogy a londoni világbajnokságon 100 méteren világbajnoki címet szerző Justin Gatlin nem került fel a listára.

A 35 éves amerikai sportolónak tehát nem volt elég a jelöléshez a klasszikus szám megnyerése (és nem mellesleg Usain Bolt legyőzése). Ez azért is érdekes, mert 2004 óta először fordul elő, hogy a 100 méter aktuális világ- vagy olimpiai bajnokát nem jelölték a díjra. Akkor egyébként szintén Gatlint hagyták ki.

Nagy meglepetésként persze aligha érte az IAAF döntése, 2015-ben ugyanis megváltoztatták a jelölésre vonatkozó szabályokat. Történt ugyanis, hogy 2014-ben Gatlin felkerült a listára, ezért a németek olimpiai bajnok diszkoszvetője, Robert Harting arra kérte a szövetséget, hogy az ő nevét vegyék le a listáról, Gatlin ugyanis a múltban többször is doppingvétséget követett el, két ízben el is tiltották.

Az esetet követően az IAAF úgy döntött, csak olyan sportoló kerülhet az év legjobbjai közé, akit soha nem tiltottak el dopping miatt.

Gatlin úgy nyerte meg a 100 méter döntőjét, hogy a londoni közönség többször is kifütyülte, és a díjátadón is nemtetszésüknek adtak hangot. Később Sebastian Coe, az IAAF elnöke is azt mondta, nem feltétlenül ilyen forgatókönyvben reménykedett a világbajnokságot megelőzően.

A listán ott van viszont Mo Farah, aki a 2017-es vébén is legyőzhetetlen volt 10 ezer méteren. A brit futó legnagyobb vetélytársa a dél-afrikai sprinter, Wayde van Niekert lehet, aki megvédte címét 400 méteren.

A nők között a szintén dél-afrikai Caster Semenya és az etióp Almaz Ayana számít fő esélyesnek, de a 100 méteres gátfutás győztese, az ausztrál Sally Pearson is befutó lehet.

Jelöltek az év atlétája címre

férfiak:

Mutaz Essza Barsim (katari, magasugrás), Pawel Fajdek (lengyel, kalapácsvetés), Mohamed Farah (brit, hosszútávfutás), Sam Kendricks (amerikai, rúdugrás), Elijah Manangoi (kenyai, középtávfutás), Luvo Manyonga (dél-afrikai, távolugrás), Omar McLeod (jamaicai, gátfutás), Christian Taylor (amerikai, távolugrás), Wayde van Niekerk (dél-afrikai, sprintszámok), Johannes Vetter (német, gerelyhajítás)

nők:

Almaz Ayana (etióp, hosszútávfutás), Marija Laszickene (független, magasugrás), Hellen Obiri (kenyai, középtávfutás), Sally Pearson (ausztrál, gátfutás), Sandra Perkovic (horvát, diszkoszvetés), Brittney Reese (amerikai, távolugrás), Caster Semenya (dél-afrikai, középtávfutás), Katerina Sztefanidi (görög, rúdugrás), Nafissatou Thiam (belga, hétpróba), Anita Wlodarczyk (lengyel, kalapácsvetés)

via bbc

Hozzászólások