Atlétika - Hiába fizették ki a büntetést, továbbra is arcátlanul csalnak az orosz atléták
Hiába fizették ki a büntetést, továbbra is arcátlanul csalnak az orosz atléták
Fotó: Europress/AFP

Hiába fizették ki a büntetést, továbbra is arcátlanul csalnak az orosz atléták

Mártha BenceMártha Bence
2019/06/08 12:04

Pont, amikor úgy nézett ki, hogy az Orosz Atlétikai Szövetség (RusAF) három és fél éve tartó eltiltását feloldhatja a nemzetközi szövetség, az oroszoknak, úgy néz ki, sikerül mintaszerűen lábon lőniük magukat. Hosszú évekre, esetenként örökre eltiltott edzőket szúrtak ki atlétikapályák környékén. 

A hétvégén ül össze a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tanácsa, hogy - többek között - döntsön az oroszokat 2015 novembere óta sújtó eltiltásról. A jelek pozitívak voltak, hiszen a RusAF kifizette az IAAF által az eljárás költségeire követelt 2,8 millió dollárt (kb. egymilliárd forint), és maga az orosz szövetség elnöke, Dimitrij Slihtyin is azt mondta, a vizsgálati anyagok és a perköltség megfizetésével “elhárult az utolsó akadály is”.

Ez azért is túlzottan optimista gondolat, mert az összeg megfizetése mellett egy másik fontos kérdés is szóba kerül a hétvégén: a moszkvai doppinglabor által küldött adatok hitelesítése. Ennek ellenére a várakozás valóban az volt - főleg, miután Vlagyimir Putyin is nyomást helyezett a döntéshozókra -, hogy ha a szeptemberi világbajnokságon még nem is, a tokiói olimpián már rajthoz állhatnak az orosz sportolók.

Eltiltott edzők a pálya mellett

Ha nem lett volna elég, hogy tavaly a fedettpályás világbajnok, Danii Lisenkó indulásához a vádak szerint hamisított papírokat adott le az orosz szövetség, hogy a magasugró megússzon egy egyével eltiltást doppingvétségek miatt, több hírügynökség is arról számolt be, hogy több, az államilag szponzorált doppingkampányt leleplező ügyben érintett edző is feltűnt az atlétikapályák közelében.

A Reuters jelentése szerint a 2016-ban tíz évre eltiltott Vlagyimir Moknyevet egy kurszki atlétikapályán látták edzést tartani, és hasonló a helyzet Valerij Volkovval, akit egy évvel később tiltottak el, mert tiltott teljesítménynövelőkkel látott el orosz atlétákat.

A 2017-ben élete végéig eltiltott Szergej Portugalov sem vonult vissza: a RusAF egykori vezető orvosa egy moszkvai konditeremben rendszeresen ad tanácsokat, sőt táplálékkiegészítőket profi sportolóknak.

Viktor Csegint élete végéig eltiltottákViktor Csegint élete végéig eltiltották Fotó: Europress/AFP

A Reuters egy másik jelentéséből az olvasható ki, hogy az oroszok néhol megpróbáltak ügyeskedni: a szintén élete végéig eltiltott gyaloglóedző, Viktor Csegin állami megbízást nyert annak a stadionnak a biztosítására, amelyben véletlenül pont a gyaloglók edzenek.

Ebből nem lesz feloldás

Az IAAF az elmúlt három és fél évben összesen tíz alkalommal hosszabbította meg az oroszok eltiltását, legutóbb a dohai konferenciáján, három hónappal ezelőtt. Pont a katari összejövetelen történt, hogy a német ARD tévétársaság egyik vezetője nemhivatalosan tájékoztatta az IAAF munkacsoportjának vezetőjét, Rune Andersent arról, hogy több eltiltott edző is a legnagyobb nyugalomban folytatja korábbi tevékenységét Oroszországban. 

A hétvégi konferencián - ahol egyébként Caster Semenya ügye is terítékre kerül, hiszen a Svájci Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyeztette az IAFF gyógyszerezés kezelésre kötelező döntését - várhatóan szóba sem kerül a szankciók feloldása, sőt egyes vélemények szerint súlyosbítás várható.

Hozzászólások