Atlétika - Hétfőn kezdődik Semenya pere melyben eldől, hajlandó-e őt nőként kezelni a sportvilág
Hétfőn kezdődik Semenya pere melyben eldől, hajlandó-e őt nőként kezelni a sportvilág
Fotó: Europress/AFP

Hétfőn kezdődik Semenya pere melyben eldől, hajlandó-e őt nőként kezelni a sportvilág

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/02/16 09:04
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hétfőtől tárgyalja a világ- és olimpiai bajnok 800-as, Caster Semenya ügyét. A dél-afrikai atlétanő a Nemzetközi Atlétikai Bizottság (IAAF) azon döntése ellen fellebbezett, mely szerint idén márciustól a természetesen magas tesztoszteronszintű nők csak akkor versenyezhetnének társaikkal, ha a hormonszintjüket mesterségesen, gyógyszerekkel lecsökkentik. 

Thokozile Xasa, dél-afrikai sportminiszter rendkívül határozottan kiállt Semenya mellett, és elég éles párhuzamot vont hazája egyik legsötétebb történelmi időszakával. 

"A világ egyszer már mellénk állt, amikor kőkeményen elítélte, és az emberi jogok elleni bűncselekménynek minősítette a faji megkülönböztetést" - mondta a sportminiszter. "Most ismét arra kérjük a világot, álljanak ki mellettünk, ugyanis az IAAF az emberi jogok nagyon durva megsértésére készül."

Az apartheid a faji elkülönítés politikája volt Dél-Afrikában, melyet 1948-tól 1994-ig alkalmazott a fehér kisebbség a színes bőrűekkel szemben. 

"Sokkal nagyobb a tét annál, mint hogy elveszik-e a sportoláshoz való jogot, vagy sem" - folytatta Xasa. "A nők teste, identitástudata, a privát szférájuk, a biztonságérzetük, és egyáltalán, a világhoz való tartozásuk, a társadalomhoz való viszonyuk forog kockán."

"A mi népünk történelme rendkívül fontos szerepet játszott az emberi jogok védelméért folytatott küzdelemben. Sokat harcoltunk azért az alapvetésért, mely szerint minden ember egyenlőnek születik. És most a szövetség ezt a nemzetközileg elfogadott normát készül lábbal tiporni."

Kikre vonatkozna az IAAF szabálya?

A tervezett szabályozás minden olyan nőre vonatkozna, akik a 400 méter és az egy mérföld közötti távokon versenyeznek. A természetesen magas tesztoszteronszinttel rendelkező atlétanők az alábbi lehetőségek közül választhatnának:

- férfiak ellen versenyeznek
- olyan versenyszámot választanak, amely kívül esik a fönt megjelölt tartományon
- vállalják, hogy gyógyszeresen csökkentik, és alacsonyan tartják a hormonszintjüket

semenya2.jpg Fotó: Europress/AFP

A gyógyszeres kezelés mellett döntő atlétanőknek hat hónapon át kellene az adott készítményt szedniük, és utána fönntartani a lecsökkentett tesztoszteronszintjüket. Az új szabályt eredetileg már tavaly november 1-től be akarták vezetni, ám végül elhalasztották idén március 26-ig, tekintettel Semenya fellebbezésére.

The Times arról számolt be néhány nappal ezelőtt, hogy az IAAF jogászai azt az álláspontot képviselik majd a Sportdöntőbíróság előtt, hogy Semenya tulajdonképpen nem is nő, hanem férfi. Ezt az értesülést azóta a szövetség cáfolta

Semenya még júniusban 'igazságtalannak' nevezte a tervezett szabályozást, majd hozzátette: "Természetes módon akarok futni, úgy, ahogy születtem."

A jogászai pedig azzal érvelnek, hogy mivel más genetikai variációkkal sem törődik senki a sport világában, így ezzel sem kellene. Pontosabban nem volna szabad. 

A tárgyalás február 18-tól 22-ig tart majd, döntés pedig március 29-ére várható.

(Forrás: BBC)
Hozzászólások