Atlétika - Hat versenyszám, melyekre feltétlenül figyeljünk a fedett vb-n!
Hat versenyszám, melyekre feltétlenül figyeljünk a fedett vb-n!
Fotó: Europress/AFP

Hat versenyszám, melyekre feltétlenül figyeljünk a fedett vb-n!

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/03/01 13:22

Öt magyar versenyző vesz részt a cikkünk megjelenése napján kezdődő fedett pályás atlétikai világbajnokságon, Birminghamben. Természetesen rájuk, az ő versenyszámaikra fordítjuk majd a legnagyobb figyelmet. Kerekes Grétát, Kozák Lucát és Baji Balázst 60 gáton láthatjuk majd, Márton Anitát súlylökésben, míg Krizsán Xéniát ötpróbában.

Azonban Colin Jackson, többszörös világ- és Európa bajnok gátfutó, aki a 60 gátnak a mai napig világcsúcstartója, összeállított egy listát azokból a versenyszámokból, melyekre szerinte feltétlenül érdemes odafigyelnünk a vb során.

Női 1,500 méter

Tavaly ilyenkor Laura Muir behúzta a 3000-1,500 duplát a belgrádi fedett Eb-n. Most, a világbajnokságon is duplázásra készül, és mivel nem indul az áprilisi Nemzetközösségi Játékokon, ez lesz a fő versenye a szezon első felében.

Akadnak azonban veszélyes ellenfelek a számára, még az általa egyébként jobban kedvelt rövidebb távon is. Ott lesz a szám londoni világbajnoka, a kenyai Faith Kipyegon, a világcsúcstartó etióp Genzebe Dibaba, valamint a holland Sifan Hassan is, aki a leggyorsabb volt ezen a távon 2017-ben.

Férfi 60 méter

Ez egy nagyon különleges versenynek ígérkezik. Christian Coleman, aki 100-on ezüstérmes volt tavaly Londonban, február elején új világcsúcsot repesztett ezen a távon. Ő az első számú favorit.

Legnagyobb ellenfele minden bizonnyal a kínai Su Bingtian lesz, aki saját ázsiai rekordját döntötte meg az idén Düsseldorfban, és egyébként is nagyon jól kezdte a szezont. Ráadásul nagyon ravasz versenyző, mert az ez első körökben épp csak annyit fut, amennyit kell, és a döntőben derül csak ki, milyen formában is van istenigazából.

Világcsúccsal nyerte az amerikai bajnokságot a vb-ezüstérmes | Hosszabbítás

Christian Coleman világcsúcsot futott 60 méteren az amerikai fedettpályás bajnokságon. A 21 éves sprinter 6.34 másodperccel ért célba, ezzel honfitársa, Maurice Greene rekordját adta át a múltnak. A kétszeres olimpiai bajnok Greene 1998-ban Madridban és 2001-ben Atlantában is 6.39 másodpercet ért el. "A rajtom rendkívüli volt.

Tény, hogy Coleman óriási formában van, hisz jó néhány nagy idő fűződik a nevéhez, ám ezek jó részét, így a világcsúcsot is magaslaton, Albuquerque-ben futotta. Meglátjuk, mire lesz képes a tengerszint közelében.

Női 60 gát

Ez lehet a világbajnokság legnagyobb versenye. Elsősorban a három amerikaival az élen.

Ott van Kendra Harrison, aki a világcsúcstartó szabadtéren, ám a nagy versenyeken rendre betlizik. Aztán ott van Sharika Nelvis, aki az idén a leggyorsabb fedett pályán, valamint Christina Manning, aki a harmadik leggyorsabb a másik kettő mögött.

Mindössze négy század van köztük az idei eredményeket tekintve. Annyira szoros a verseny, hogy egy apró hiba is végzetes lehet. Ezt figyelembe véve nem nagyon érdemes Harrisonra tenni.

Női 60 méter

Asha Philip önbizalma szezonról szezonra nő, így a fedett Eb-győzelem után, akár összejöhet neki az arany a világbajnokságon is.

Jól kezdte a szezont, győzött Düsseldorfban és a brit bajnokságon is. A 100-as olimpiai bajnok Elaine Thompson azonban nem. A jamaicai kikapott Dina Asher-Smith-től Glasgow-ban, ráadásul Philip ezen a távon még Asher-Smith-nél is erősebb.

Philipnek tehát minden esélye megvan arra, hogy felállhasson a dobogó legfelső fokára egy világversenyen.

asha

Elaine Thompson és Asha Philip (Fotó: Europress/AFP)

Férfi 1,500 méter

Ebből akár brit háziverseny is lehet. Chris O'Hare és Jake Wightman tavaly nyáron óriási meccset vívtak az első helyért a brit bajnokságon. Kis különbséggel, de akkor Wightman győzött.

Ez a versenyszám amúgy is gyakran taktikai versenyt hoz, ám fedett pályán ez különösen igaz. Az ember nem hagyatkozhat pusztán a saját képességeire. A hazai közönség imádni fogja ezt a versenyt.

Női távolugrás

Ivana Spanovic, a legutóbbi fedett vb ezüstérmese vezeti az idei ranglistát, a küzdelem azonban rendkívül kiélezett.

Mindössze 10 cm választja el egymástól a világ négy legjobb ugróját. Spanovic első számú kihívója legnagyobb eséllyel majd az a Brittney Reese lesz, aki elképesztően jó versenyző.

Ha elindul egy világversenyen, akkor általában érmet nyer, és szinte mindig aranyat. Kilenc érme van a legnagyobb versenyekről: nyolc arany, egy ezüst. A londoni olimpiai aranya mellé van még négy szabadtéri és három fedett pályás világbajnoki első helye, és van még egy ezüstje Rióból.

(részben via)
Hozzászólások