Atlétika - Hassant, a női 10 000-es bajnokot sokkolta Salazar eltiltása
Hassant, a női 10 000-es bajnokot sokkolta Salazar eltiltása
Fotó: Europress/AFP

Hassant, a női 10 000-es bajnokot sokkolta Salazar eltiltása

HosszabbitásHosszabbitás
2019/10/02 11:22

Sifan Hassant, a dohai atlétikai világbajnokság női 10 000 méteres számának bajnokát sokkolta edzője, Alberto Salazar négy évre szóló eltiltása, és bizonytalannak érzi felkészülését a tokiói olimpiára.

Salazart hétfőn büntette meg súlyosan az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA), mert vizsgálata szerint a szakember - Jeffrey Brown endokrinológussal szövetkezve - doppingolásra vette rá tanítványait az általa vezetett Nike Oregon Projekt (NOP) keretében.

Hassan szombaton diadalmaskodott 10 000-en, akkor még Salazar a helyszínen segítette őt, a hétfői döntés után viszont elvették az edző akkreditációját. Így már nem irányíthatja tanítványait, akik közül kedden az amerikai Donovan Frazier imponáló magabiztossággal nyerte meg a férfi 800 métert.

"Letaglózott a hír, soha nem gondoltam volna, hogy a csoportunkban valami nem működött megfelelően" - nyilatkozta egy holland televíziós társaságnak az etióp származású Hassan, aki hangsúlyozta, hogy mindig tisztán versenyzett, és csak 2016-ban csatlakozott Salazarékhoz, akit az azt megelőző időszakban folytatott tevékenysége miatt büntettek.

A 26 éves holland hosszútávfutó bevallotta, egyelőre fogalma sincs, mit hoz a jövő számára.

"Jövőre olimpia, hová menjek? Keressek új edzőt magamnak, másfajta edzéseket végezzek majd?" - tette fel a kérdést az interjúban Hassan, akinek még a vb sem ért véget, ugyanis 1500 méteren is nevezett, és szerdán az előfutamban lesz érdekelt.

MTI

Hozzászólások