Atlétika - Hányatott gyerekkorából való menekülés hajtotta a női maraton világcsúcstartóját az élsport felé
Hányatott gyerekkorából való menekülés hajtotta a női maraton világcsúcstartóját az élsport felé
Fotó: Europress/AFP

Hányatott gyerekkorából való menekülés hajtotta a női maraton világcsúcstartóját az élsport felé

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/10/22 11:02
Szinte valamennyi klasszis sportolónak megvan a maga nagy miértje. Megvan, hogy miért csinálják, hogy honnan jön az a mérhetetlen elszántság és akarat, ami világraszóló eredmények elérésére sarkallja őket. Nincs ez másként Brigid Kosgeinél, a női maratonfutás új világcsúcs-tartójánál sem. Nála a hajtóerő a meglehetősen terhelt gyerekkorából ered.

"Ha eszembe jut, hogy kezdtük, mennyire sanyarú körülmények között, és, hogy milyen kihívásokon kellett keresztülmennünk, míg felnőttünk, akkor mindig azt mondom magamnak, hogy nem akarok ide visszajutni. És ez segít, hogy egyre jobb eredményekre legyek képes" - mondta a 25 éves kenyai atlétanő.

Kosgei négy évvel ezelőtt futotta első maratonját, melyet egyébként szintén megnyert. Október 13-a óta pedig már ő a valaha volt leggyorsabb a női mezőnyben ebben a versenyszámban. Paula Radcliffe 16 évvel ezelőtt, Londonban felállított rekordját döntötte meg Chicagóban. Ráadásul nem is kevéssel, 81 másodperccel. 

Edzőjével, Eric Kimaiyóval az elmúlt hat hónapban kőkeményen dolgoztak azon, hogy ez a 2:14.04-es idő elérhetővé váljon. A felkészülés része volt az is, hogy Kosgei kihagyta a szeptemberi dohai világbajnokságot. 

"Kimentettük őt a részvétel alól, mert valami mást, valami sokkal nagyobb dolgot terveztünk. Persze nem beszéltünk róla senkinek, ugyanis nem akartuk őt nyomás alá helyezni" - mondta Kimaiyo

A fegyelmezettsége és az elszántsága volt az, ami mindig is kiemelte őt a társai közül.

"Már a korai edzéseken is látszott, hogy iszonyatosan tehetséges" - mesélte Robert Ngisirei, aki a középiskolás évek alatt dolgozott vele. "Rettentő fegyelmezett volt, és buzgott benne a versenyszellem. Utálta, ha valaki jobb volt nála akár csak egy edzésen is."

kosgei2.jpgFotó: Europress/AFP

Elgeyo-Marakwet megyében, a sok híres kenyai futó otthonául szolgáló Rift Valley környékén nőtt fel, ahol édesanyja egyedül nevelte őt és hat testvérét. Innen származik mások mellett Vivian Cheruiyot, Wilson Kipsang, Ezekiel Kemboi és Lornah Kiplagat is. Ahogy sok más honfitársa, Kosgei is általános iskolai évei alatt jött rá arra, hogy ehhez neki van tehetsége. Akkor, amikor reggelente futva ment suliba.

"Az iskola 10 kilométernyire volt az otthonunktól, és azért, hogy ne késsek el, sokszor futnom kellett. Útközben gyakran találkoztam atlétákkal, akik épp edzettek. Én meg azt mondtam magamnak, miért is ne lehetnék én is olyan, mint ők!?"

Középtávokon kezdett el versenyezni az iskolában, és bár a válogatottba nem került be, a tehetségéhez kétség sem férhetett. Mivel az édesanyja számára komoly nehézséget jelentett az iskolai tandíj előteremtése, 2012. januárjában úgy döntött, kimarad a suliból. Ez volt az utolsó éve, de ekkor a tanulmányai már másodlagosak voltak a futással szemben. 

"Édesanyám kért, hogy maradjak, és azt mondta, hogy kölcsönkéri a szükséges pénzt, én azonban azt kérdeztem tőle, 'Vajon mennyi ideig fogunk még kölcsönkérni?' "

Ekkor 17 éves volt, és ettől kezdve maximálisan a futásra koncentrálhatott. Olyannyira, hogy hamarosan már pénzt is keresett vele, amiből támogatta a családját is, és kifizette többet között a hat testvére iskoláztatását. 

kosgei3.jpgFotó: Europress/AFP

A barátjával, ma már férjével Mathew Kosgeijel kezdett edzeni. Egy évvel később azonban egy időre felfüggesztette a karrierjét, ugyanis ikreknek adott életet. 

Az anyaság cseppet sem csorbította elszántságát, és 2015-ben ott folytatta, ahol korábban abbahagyta. Ezúttal azonban csatlakozott egy csapathoz, mely nem messze volt az otthonától. Az efféle táborok olyan környezetet biztosítanak az atléták számára, ahol azok száz százalékban az edésekre tudnak összpontosítani. A nők esetében, pláne azoknál, akiknek családjuk van ez mindig nehéz döntés. De, akiknél megvan az otthoni támogatás, ez egy kiváló lehetőség.

"A férjem azt mondta, nyugi, ne aggódjak, majd ő gondját viseli a gyerekeknek, én pedig csak koncentráljak a karrieremre. A gyerekek is hamar hozzászoktak, hogy csak hétvégente látnak, amikor hazamegyek a táborból."

Néhány hónappal azután, hogy csatlakozott ehhez a csapathoz, le is futotta első maratonját Portugáliában, 2015. novemberében. A versenyt simán, közel négyperces előnnyel meg is nyerte. 

A táborban több maratonfutó is van, ami megkönnyíti számára az edzéseket. Mostanság leginkább a férfi edzőtársaival készül, hogy fejlessze a kitartását és az állóképességét. 

"Rendkívül nehéz velük edzeni, mert rettentő gyorsak. De mindig, amikor fel akarnám adni, azt mondom magamnak, 'Nem, nyomjad csak tovább!'."

kosgei4.jpgFotó: Europress/AFP

A szezon véget ért a számára, ráadásul úgy, hogy elérte azt, amire az edzőjével készültek. Ő lett a valaha volt leggyorsabb nő a maratoni távon. Jövőre olimpia, és ő maximálisan arra koncentrál majd.

Most azonban hazamegy a szülőfalujába, meglátogatja az édesanyját, akinek vett egy földterületet, és persze a férjével és a gyerekeivel is sok időt tölt majd.

"Tudom, hogy anyu vár haza. És tudom, hogy nagyon boldog volt, amikor megdöntöttem a világcsúcsot."

 BBC

Hozzászólások