Atlétika - Ha február, akkor itt a Diamond League fedett pályás kistestvére
Ha február, akkor itt a Diamond League fedett pályás kistestvére
Fotó: Europress/AFP

Ha február, akkor itt a Diamond League fedett pályás kistestvére

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2020/02/01 20:36
Idén ötödik alkalommal rendezik meg a World Athletics Indoor Tourt, vagyis a fedett pályás atlétikai versenysorozatot, ami a patinás Diamond League szabadtéri mintájára a fedett pályás világbajnokság felvezető eseménysorozata. Nézzünk bele kicsit jobban a méterekbe és másodpercekbe!

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2016-ban indította útjára fedett pályás versenysorozatát, a World Athletics Indoor Tourt, hogy idén is 7 állomáson mérje össze erejét a márciusi vb előtt a világelit. Idén ugyan a kínai Nanjingba tervezett világbajnokság a koronavírus miatt elmarad, így vele a jutalom is átkerül jövőre. Minden versenyszám összetett győztese ugyanis szabadkártyát kap a kétévente megrendezésre kerülő fedett pályás vb-re.

Az idén már 7 helyszínen tartott sorozatnak a kezdetektől két állandó etapja van: Boston és Karlsruhe, illetve félig-meddig állandó a két egymást váltó brit helyszín: az angol Birmingham és a skót Glasgow, idén ez utóbbi. Az említett három helyszínen túl lesz még verseny Düsseldorfban, a jövő évi fedett pályás Eb-nek helyszínt adó lengyelországi Toruńban, az idén debütáló franciaországi Lievinben és zárásképpen Madridban.

A világbajnokságra szóló szabadkártya persze csak egy része a motivációnak, főleg, hogy az itt induló és valóban esélyes versenyzők a legtöbbször elérik a kvalifikációs szintet. Szabadtéri nagy testvéréhez hasonlóan itt is motivációs tényező a pénzdíjazás. Minden szám adott évi összetett győztese 20,000 dollár díjazásban részesül. Ez ugyan elmarad a Diamond League 50,000-es díjától, de az egész sorozat is rövidebb, a verseny is kisebb.

Az atléták szembeszállnak a nemzetközi szövetséggel a Diamond League-versenyek megkurtítása miatt | Hosszabbítás

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) úgy döntött, négy versenyszámot, a 200 méteres síkfutást, a 3000 méter akadályt, a diszkoszvetést és a hármasugrást kiveszik a Diamond League-versenyek állandó programjából. Az atléták azonban úgy tűnik, ebbe nem akarnak belenyugodni. Az IAAF célja egy 90 perces, média- és szurkolóbarát program összeállítása a DL-versenyek 15 helyszínén.

A versenyben összesen 5 sík- és egy gátfutó számot rendeznek 60 és 3000 m között, emellett 4 ugrószámot és súlylökést mindkét nem számára. Mégpedig úgy, hogy két éves összesítésben minden számban ugyanannyi verseny legyen megtartva. (Ha minden alkalommal minden lenne, az összesen 22 versenyszám egy este alatt, ami nyilvánvalóan sok.)

A sorozat történetének legsikeresebb versenyzője az Európa-bajnok Adam Kszczot, lengyel 800 m-es futó, aki kétszer, 2016-ban és 2018-ban is megnyerte az évi sorozatot, és a megrendezett nyolc futamból hatot nyert. Ő az Indoor Tour eddigi egyetlen címvédője. Sőt, egyáltalán rajta kívül nincsen más versenyző, aki két külön évadot megnyert volna. A sorozatnak egyébként van magyar győztese is: Márton Anita 2017-ben nyerte meg a súlylökő sorozatot, miután az évi három versenyből Düsseldorfban és Birminghamben is a nyerni tudott.

043_dpa-pa_129093903.jpgFotó: Europress/AFP

Az idei eddigi két állomáson egyedül a kenyai Bethwell Birgen tudott duplázni 3000 m-en, ráadásul a második helyen mindkét alkalommal más végzett, így komolyabb előnybe került a végső elszámolásnál. De nemcsak ő aratott sikert péntek este. Külön említésre méltó a női magasugró verseny ukrán különmeccse, amit végül a még csak 18 éves, junior világcsúcstartó Yaroslava Mahuchikh nyert meg honfitársa, Yuliia Levchenkóval szemben. 202 cm-es eredménye egyben fedett pályás junior világrekord. Csalódás volt azonban az amerikai Sam Kendricks korai kiesése és 550 cm-en elért 9. helye. De szívesen néztük Mostafa Smaili remek teljesítményét 800 méteren és Beatrice Chepkoech visszatérését a tavalyi évad kihagyása után a fedett pályás szezonra.

Három magyar versenyzőnk mindegyike épphogy lemaradt a még pontot érő negyedik helyről. Kozák Luca 60 m gátfutásban, Szabó László férfi, Nguyen Anasztázia pedig női távolugrásban végzett az 5. helyen.

Folytatás február 4-én kedden Düsseldorfban és az Eurosport képernyőjén.

Hozzászólások