Atlétika - "Félelmetes belegondolni, de akár én is lehettem volna George Floyd helyében" - mondta az olimpiai bajnok hármasugró
"Félelmetes belegondolni, de akár én is lehettem volna George Floyd helyében" - mondta az olimpiai bajnok hármasugró
Fotó: Europress/AFP

"Félelmetes belegondolni, de akár én is lehettem volna George Floyd helyében" - mondta az olimpiai bajnok hármasugró

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/06/23 09:38
"Akár én is lehettem volna." Ez volt az első gondolat a kétszeres olimpiai bajnok hármasugró Christian Taylor fejében, amikor megnézte a George Floyd meggyilkolásáról készült videót. 

Mint ismeretes, a 46 éves afroamerikai férfit május 25-én tartóztatta le egy fehér rendőr. Erőszakkal a földre vitte őt, hosszú percekig térdelt a nyakán, egészen addig, amíg az intézkedés következtében az áldozat életét vesztette. Az esetben érintett négy rendőrtiszt mindegyikét vád alá helyezték.

Floyd halála óriási tiltakozási hullámot indított el először az Egyesült Államokban, majd a világ többi részén is.

"Iszonyú nehéz, ha az ember belegondol, mit is csinált ez a férfi valójában" - mondta Taylor. "Számomra a dolog nem nagyon különbözik attól, hogy lemegyek a boltba, vagy ilyesmi. Hihetetlenül félelmetes volt. Most éreztem először azt a félelmet, hogy mennyire másként is számít a mi életünk. Hogy mennyire könnyen meg tudnak változni a dolgok. Hogy élet mennyire könnyen elvehető."

"Bízom a változásban."

Floyd halála útjára indította a #BlackLivesMatter mozgalmat, mely a faji diszkrimináció megszüntetését és a rendőri brutalitás felszámolását követeli. Bár sok hasonló incidens történt a múltban is, Taylor reméli, ezúttal tartós változások indulnak el a tragikus eset következményeként.

"Azt akarom hinni, hogy a múltbéli történések vezettek el ehhez a pillanathoz, és hogy ez volt az utolsó csepp a pohárban. Ugyanakkor realista vagyok, és tudom, hogy a történelemben sok olyan katasztrofális esemény történt már, melyek semmiféle pozitív változást nem indítottak el. Itt vagyunk 2020-ban. Mégis mikor jön el az a pont, amikor azt mondjuk, kész, elég volt ebből?"

Egy újabb megrázó tragédia kellett, hogy valaki kimondja a lényeget | Eurosport

Néhány héttel ezelőtt még bőven tabutémának számított a politikai véleménynyilvánítás az imidzsére kínosan ügyelő NFL-ben. A rendőri intézkedés közben meghalt George Floyd esetét követő indulathullámok azonban az amerikai fociba is begyűrűztek, egyre-másra szólalnak fel a liga meghatározó játékosai. Minden jel arra utal, most nehezebb lesz elhallgattatni a tiltakozókat, mint legutóbb.

Szerte a világon rengeteg sportoló szólalt meg és emelte fel szavát a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen. Taylor úgy véli, a közös cél összehozta az embereket.

"Látva, hogy a tiltakozások még mindig zajlanak, látva, hogy a sportolók beleállnak ebbe az ügybe, úgy érzem, a történtek összehozták a különböző bőrszínű embereket. Időre időre felemelkedik egy fal közöttünk, de remélem, hogy a történtek most közelebb hoznak minket egymáshoz."

"Sokan nem is tudták, mi a helyzet igazából. Rengetegen hívtak fel, hogy elmondják, 'Christian, nem is tudtam, hogy ilyen a ti valóságotok. De én most beleállok ebbe, én most felemelem a szavam.' Őszintén hiszem, hogy mindaz, ami történt termékeny talajra hullott és felnyitotta az emberek szemét."

"Felelőtlenség!"

Taylor a Floyd-ügy mellett beszélt csapattársa, a sprinter Christian Coleman esetéről is. A 100 méteres síkfutás világbajnoki címvédője eltiltás elé néz, mivel egy éven belül háromszor is elmulasztott egy doppingellenőrzést. 

Az atléta elismerte, hogy 2019. december 9-én valóban nem volt otthon, amikor az ellenőrök nála jártak. Ugyanakkor azt állítja, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) munkatársai csapdát állítottak neki. Elmondása szerint a kérdéses időpontban egy közeli bevásárlóközpontban tartózkodott, ahol telefonon elérhető lett volna. 

Taylor azt mondta, hogy számára az ilyen és ehhez hasonló esetek bosszantóak és elkeserítőek.

"Profi atlétaként az ember profikhoz méltó felelősségtudattal kell, hogy rendelkezzen. Nem akarom bántani Christiant, de profi atlétaként bizonyos dolgokat meg kell tenned."

"Nagyon rossz azt látni, hogy vannak olyan atléták, akik újra és újra gondba kerülnek azért, mert nem ott tartózkodnak, ahol az előzetesen megadottak alapján kellene. Lehet ezt lustaságnak nevezni, de igazából felelőtlenség. Ha az ember a világ egyik legjobbja, akkor még inkább minden szem rá szegeződik."

Doppingvétség miatt kétéves eltiltás fenyegeti a 100 méter uralkodó világbajnokát | Eurosport

Újabb doppingellenőrzést mulasztott el Christian Coleman, a férfi 100 méter regnáló világbajnoka, akit eltiltás fenyeget, így lemaradhat a jövő évi tokiói olimpiáról. A 24 éves amerikai sprinter Twitter-oldalán közölte, hogy 2019. december 9-én nem volt otthon, amikor az ellenőrök jártak nála, ez pedig egy éven belül a harmadik mulasztása volt.

"Nem egy átlagos srác vagy az utcáról. Fel kell nőni az eredményeidhez. Ha most ő ülne itt velem szemben, ugyanezt mondanám neki. 'Nőj fel, haver, fogadd el, hogy a világ egyik legjobbja vagy, és ez felelősséggel jár.' "

"Az sem számít, ha valaki épp egy jótékonysági futáson vesz részt. Erre nincs mentség. Az első elmulasztott ellenőrzés után fel kellett volna ébredni. A második után az kellett volna járjon a fejében, hogy ez soha többé nem történhet meg... Iszonyúan bosszant a dolog, mert egyébként egy hihetetlenül nagy tehetségről beszélünk."

CNN

Hozzászólások