Atlétika - Korrupcióval vádolják az olimpiai ezüstérmes sportvezetőt
Korrupcióval vádolják az olimpiai ezüstérmes sportvezetőt

Korrupcióval vádolják az olimpiai ezüstérmes sportvezetőt

Kálmán LaciKálmán Laci
2017/11/08 08:36

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság felfüggesztette a négyszeres olimpiai ezüstérmes Frankie Fredericks tagságát, akit pénzmosással és korrupcióval vádolnak.

A namíbiai ex-sprintert azzal gyanúsítják, hogy mintegy 300 ezer dollárnyi kenőpénzt fogadott el a Nemzetközi Atlétikai-szövetség (IAAF) korábbi elnökének, Lamine Diacknak a fiától, amikor Rio elnyerte a 2016-os nyári olimpia rendezési jogát.

A hivatalos indoklás szerint sérülhet a bizottság jó hírneve, ezért került sor a felfüggesztésre.

"Az ügy fontosságára és sürgősségére, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jó hírnevére való tekintettel, a NOB végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy felfüggeszti Mr. Frank Frederickst. Azaz megfosztja őt tagságához kötődő jogainak és kiváltságainak gyakorlásától."

Fredericks azt állítja, hogy törvényes pénzről van szó, ami a konzultációs és promóciós munkáért járt az atlétikai szövetségnek.

Egyébként korábban ő volt az elnöke a 2024-es játékok rendezési jogáért folytatott kampány értékelő bizottságának, azonban amikor a vádak napvilágot láttak, lemondott. Leköszönt az IAAF-nél betöltött azon pozíciójáról is, melyben Oroszország visszatérését segítette volna a doppingbotrányok után.

sumgong

Fotó: Europress/AFP

Eltiltották négy évre a kenyaiak olimpiai bajnok maratonfutóját, Jemima Sumgongot.

A 32 éves atlétanő szervezetében EPO nyomaira bukkantak egy versenyen kívüli tesztelés során otthon, Kenyában. Sumgongot egyszer már elkapták tiltott szer használatáért 2012-ben. Ezt követően megnyerte a 2016-os London Maratont, majd néhány hónap múlva Rióban olimpiai bajnok lett.

Az EPO egy fehérje-típusú hormon, amely elősegíti a vörösvértestek képződését, ezáltal kedvezően befolyásolja az állóképességet. A külsőleg bevitt EPO 1992-ben került fel a tiltott szerek listájára.

2011 és 2016 között több, mint 40 kenyai atléta bukott meg a különböző doppingteszteken. Mások mellett Sumgong korábbi edzéstársa, Rita Jeptoo is, aki 2014-ben szintén négyéves eltiltást kapott.

via és via
Hozzászólások