Atlétika - Folytatódik a vita a tokiói olimpia maratoni helyszíne miatt
Folytatódik a vita a tokiói olimpia maratoni helyszíne miatt
Fotó: Europress/AFP

Folytatódik a vita a tokiói olimpia maratoni helyszíne miatt

HosszabbitásHosszabbitás
2019/10/30 11:58
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem szándékozik megváltoztatni azt a döntését, hogy a jövő évi tokiói nyári játékokon a maratonfutó és gyalogló versenyeket a főváros helyett Sapporóban bonyolítják le, ugyanakkor a koordinációs testület nem szeretne úgy távozni a japán fővárosból, hogy nincs konszenzus.

John Coates, az előkészületeket felügyelő bizottság vezetője úgy fogalmazott a most kezdődő és a hét végén záruló egyeztetésről, hogy szeretné, ha Tokió lakossága megértené és elfogadná, miért szükséges a módosítás.

"Tokió lakosságának tartozunk annyival, hogy teljes mértékben tájékoztatjuk" - mondta.

Koike Juriko, Tokió kormányzója ugyanakkor "szörnyű megrázkódtatásnak" nevezte a NOB két hete meghozott döntését, egyúttal követelte, hogy az ötkarikás testület részletekbe menően magyarázza el a lakosságnak, miért határozott így.

John Coates és Koike YurikoJohn Coates és Koike YurikoFotó: Europress/AFP

Coates már a múlt pénteken közölte a kormányzóval, hogy nincs esély a döntés visszavonására, megváltoztatására. A NOB illetékese a sajtó egybehangzó információi szerint egyértelműen jelezte, hogy a szervezet már döntött a kérdésben, és tekintettel a Tokióban várható hőségre, a sportolók egészségének védelme érdekében a fővárostól 800 kilométerre északra fekvő Sapporóban lesznek az érintett viadalok.

A két héttel ezelőtti bejelentésre reagálva a szervezők és Tokió vezetése múlt csütörtökön "mentőötlettel" állt elő, és az eredetileg tervezett 5.30-as és 6 órás rajtok helyett azt javasolta, hogy hajnali 3 órakor indítsák el a gyaloglókat és a maratonfutókat. A NOB ebbe nem egyezett bele, és végelegesen Sapporó mellett tette le a voksát.

Sapporo a levegőbőlSapporo a levegőbőlFotó: Europress/AFP

A szeptember végi, október eleji dohai atlétikai világbajnokságon hasonló kihívásokkal küzdöttek a szervezők, akik éjfélkor indították a maratoni mezőnyt, amely így is 30 fokban és magas páratartalom mellett teljesítette a 42 195 méteres távot.

A 2020-as tokiói olimpiát július 24. és augusztus 9. között rendezik.

MTI

Hozzászólások