Atlétika - Félmaratoni OB vasárnap - Élőben a hosszabbitas.hu-n!
Félmaratoni OB vasárnap - Élőben a hosszabbitas.hu-n!
Fotó: BSI

Félmaratoni OB vasárnap - Élőben a hosszabbitas.hu-n!

Szabó GáborSzabó Gábor
2014/09/12 18:17

Szeptember 14-én (vasárnap) az ország legnagyobb 21 kilométeres versenye indítja az őszi futószezont. A sorban a huszonkilencedik, a Városligetben megrendezésre kerülő Wizz Air Budapest Félmaraton, amelyről az esemény versenyigazgatója, Kocsis Árpád a következőt nyilatkozta: „A nagyszerű hangulat máris garantált! A felkészült futókhoz jönnek a lelkes iramfutók, az útvonal melletti hangulatfokozó zenészek, a váltóhelyeken lelkesítő csapattársak és a sok helyen felbukkanó buzdító szurkolók. Budapest egy gyönyörű város és a városvezetés lehetővé teszi, hogy tényleg a legszebb részeken fussunk.” Fontos célja ennek a versenynek, hogy minél többen álljanak fel a karosszékből és kezdjenek el rendszeresen sportolni, futni, hiszen a mozgás rengeteg pozitív változást hoz az ember életébe. Amellett, hogy jól hat a szervezetünkre, kiegyensúlyozottá és magabiztossá tesz.

A főváros legszebb részeit érintő esemény nem csak hazánkban, de külföldön is rendkívül népszerű, a világ minden tájáról érkeznek sportemberek, hogy lefussák a félmaratont. Idén 70 országból már 2000-en neveztek külföldiek (mindkét adat csúcs a verseny történetében!). Ebben az évben a legtöbb versenyző Anglia, Olaszország és Szlovákia területéről érkezik. Az előző évhez képest a külföldi résztvevők száma közel 20 %-kal növekedett. Az utóbbi öt évben a legtöbb indulót jegyző országok sorrendje: Nagy-Britannia 789 fő, Szlovákia 578 fő, Németország 499 fő, Olaszország 467 fő, USA 411 fő. Az esemény évről évre növekvő közkedveltségét jól mutatja, hogy már egy héttel a verseny előtt meghaladta a tavalyi összes nevező számát mind az egyéni, mind a csapat nevezés. Minden idők legnagyobb magyar félmaratonja lesz szeptember tizennegyedikén. Az előnevezések száma 13100 (tavaly 12850 volt), a csapatok száma is rekord: 1400 szemben a tavalyi 1330-cal. Az első félmaratont futók száma 569 (316 férfi, 253 nő). Magyarországról 775 településéről érkeztek nevezések. Pest megye után Fejér a legerősebb megye (311 futó). A “legfutóbarátabb” kerület Angyalföld 564 nevezéssel. Idén már 70 országból érkeznek külhoniak. 2000 külföldire számíthatunk a vasárnapi rajtnál, ami közel 20%-os növekedés az egy évvel ezelőtti adatokat tekintve. A Szlovákiából és Romániából érkezők 40%-a határon túli magyar. Érdekesség, hogy többek közt még Malajziából, Izlandról, Madagaszkárról, Új- Zélandról, Mexikóból, Hongkongból, Uruguayból, Kolumbiából, és Mongóliából is érkeznek futók.

A verseny egyben a táv országos bajnoksága is A férfiaknál még soha senkinek nem sikerült kétszer is nyerni ezen a versenyen. Kovács Tamás most a címvédésre készül.

- Tavaly már munka mellett szereztem meg a félmaratoni bajnoki címet, s ez akkor külön öröm volt a számomra. Azóta már nem újdonság a munka, az elmúlt egy évben egy londoni központtal működő budapesti cégnél dolgozom pénzügyi adatelemzőként. Reggel kilenctől este hatig benn vagyok az irodában, így a felkészülésem nehezebbé vált, hiszen vagy reggel hatkor futok vagy csak a munka után. A cégnél szerencsére támogatnak, elismernek és büszkék rá, hogy a céges versenyeken a színeiket képviselem. A motivációm változatlan, szívesen edzem, bármikorra essen is.

- Hogy alakult az elmúlt egy éve a félmaratoni OB megnyerése óta?

- Tavasszal a rövidebb távokra készültem, a Magyar Ligában több 5000 m-t is futottam. A mezei futó Magyar Ligában megnyertem a pontversenyt. Erről az alapról indulva fordultam rá a félmaratoni felkészülésre. Egy hete jöttem vissza a háromhetes, már  beváltnak mondható olaszországi magaslati edzőtáborból. Terveim szerint a félmaratoni OB után ősszel még egy, esetleg két maraton vár rám. Most még munkából megyek neki a félmaratonnak, de szeretném megvédeni a bajnoki címemet. Fel kell még frissülnöm a héten. A győzelem egy jó nagyot dobna rajtam.

- Kikre kell elsősorban figyelnie?

- Józsa Gábor sajnos sérült, Koszár Zsolt is sérüléssel bajlódott, Kovács Ádám meg a hegyi világbajnokságra készült. Sajnálom, hogy foghíjas lesz a mezőny, mert így sokkal nehezebb felpörögni a versenyre. A nevezési lista alapján ha hozom azt, amit tudok, esélyem van a címvédésre.

- Hosszabb távú tervei hogy alakulnak?

- A londoni olimpia óta nem futottam maratont, itt az ideje visszaszoknom erre a távra, esetleg akár az október 11-i budapesti versenyen is. Jövőre kezdődik az olimpiai kvalifikáció, szeretnék egy sikeres maraton emlékével neki állni a téli munkának, aztán jöhet a szintteljesítés élesben.

Az OB-ra a felnőtteknél 43 férfi és 31 nő nevezett. A férfiaknál a legfiatalabb a 18 éves Jakubovics István (Tarjáni Torpedó), a legidősebb a 44 éves Kasza András (VEDAC). a nőknél a legfiatalabb a 22 éves Pap Csilla (TFSE),  a legidősebb a 49 éves Garai Valéria (Vasas SC). Nevezett az ugyancsak 49 éves, olimpián is szerepelt, Eb-bronzérmes, 14-szeres magyar bajnok Földingné Nagy Judit is (Futóbarátok Egyesület). A legtöbb sportolót, tízet  az ELTE ADSK indítja (8 férfi és 2 nő), a nőknél a MAC küldi a legtöbb versenyzőt, hatot.

A férfiaknál a legjobb idő 1998-ban született: Seiji Hamada (Japán) 1:02:44. Magyar részről a leggyorsabban Káldy Zoltán (BVSC) teljesítette a távot: 1:02:54 (1998). A nőknél még senki sem érkezett gyorsabban a célba, mint 2000-ben Mihaela Botezan (Románia) 1:10:17 idővel szakította át a célszalagot.

Forrás: BSI

A 29. Wizz Air félmaraton élőben megtekinthető a hosszabbitas.hu-n reggel 8 órától, a verseny végeztével pedig megtekinthető felvételről is.

Hozzászólások