Atlétika - "Ez életem legnagyobb győzelme"
"Ez életem legnagyobb győzelme"
Fotó: Europress/Getty

"Ez életem legnagyobb győzelme"

Kálmán LaciKálmán Laci
2016/08/21 19:40

Eliud Kipchoge nyerte a férfi maratonfutást a rendkívül párás, esős riói reggelen. A 31 éves kenyai futó, aki áprilisban a London Maratonon is győzni tudott, egyértelműen uralta a táv utolsó részét. 2 óra 8 perc 44 másodperces idővel ért célba, megszerezve ezzel hazája hatodik aranyérmét Rióban.

Az etióp Feyisa Lilesa mintegy 70 másodperces hátránnyal követte őt a második helyen, és lett ezüstérmes. A bronz az amerikai Galen Ruppnak jutott.

Kipchoge mutatói egyébként elképesztőek. Eddig nyolc maratonon indult, melyek közül hetet megnyert. Korábban 5,000 méterről vannak még olimpiai érmei. 2008-ban Pekingben második, míg 2004-ben Athénban harmadik volt.

"Kicsit lassú volt a tempó, ezért úgy döntöttem ellépek és a saját kezembe veszem a sorsom" - mondta Kipchoge, aki otthagyta az érmekért harcoló vetélytársait nagyjából 10 km-rel a cél előtt. "Lehet, hogy az eső miatt volt, lehet, hogy nem. De egy ilyen versenyen mindenki érmet akar nyerni, én pedig aranyért jöttem, úgyhogy el kellett indulnom. Éreztem, hogy van még a tankban, úgyhogy kényelmesen tudtam haladni. Ez életem legnagyobb győzelme. Ráadásul ez egy történelmi siker Kenya számára, hisz miénk az aranyérem, mind a nőknél, mind a férfiaknál" - tette hozzá Kipchoge, utalva honfitársnője, Jemima Sumgong egy héttel korábbi győzelmére.

Két magyar is indult a versenyen. Józsa Gábor a 87., Csere Gáspár a 109. helyen zárt.

via és via
Hozzászólások