Atlétika - Elijah Manangoi: "Így lett belőlem 1500-as"
Elijah Manangoi: "Így lett belőlem 1500-as"
Fotó: Europress/AFP

Elijah Manangoi: "Így lett belőlem 1500-as"

Kálmán LaciKálmán Laci
2017/12/15 18:52

Elijah Manangoi világbajnok kenyai középtávfutó mesélt arról, hogyan és miért is lett belőle 1500-as, és arról is, mennyire volt számára problémás az átállás az új távra.

"Mielőtt 1500-as lettem volna, sok mindent mást is csináltam a pályán, sprinteltem is, és 400-at is futottam. 

Azért döntöttem úgy, hogy áttérek az 1500-ra, mert egyáltalán nem jöttek az eredmények, amikor a 400-ra edzettem. 2014-ben elmentem a nemzeti válogatóra a bahamai váltó-világbajnokság előtt. Hetedik lettem és csalódott voltam. Azt mondtam az edzőmnek, hogy 'Csináljunk mást! Talán próbáljuk meg az 1500-at.' 

Az edzőm azt javasolta, előbb menjünk rá a 800-ra, de én nem akartam. Nagyon eltökélt voltam, és fejben már át is programoztam magam. 

Azért nem akartam a 800-at, mert akkoriban sokkal több olyan futó versenyzett a hosszabbik távon, akiket szívesen néztem. Különösen Bernard Lagat-ot követtem akkoriban, de Asbel Kiprop is nagyon nagy sportoló volt az én szememben. Nagyon szerettem őket nézni, azért mentem át rögtön 1500-ra.

Az elvégzendő edzésmunka több lett ugyan, de gyorsan átálltam. Amikor a 400-ra készültem, akkor is voltak állóképességi edzéseim, dombra futás, konditermi tréning, hosszú futások... Azt is mondhatnám, hogy bár a 400-ra készültem, mégis 1500-as edzéseket végeztem. 

Ez volt az én nagy előnyöm, amikor váltottam. Megvolt a kellő állóképességem, és jól tudtam szervezni az edzéseimet. Nem volt nagy ügy, mert egy csomó mindent már eddig is így csináltam, ezért nem is sérültem meg, vagy ilyesmi. A termi edzéseimet kellett csak átalakítanom. Kisebb súlyokra váltottam, és emeltem az ismétlésszámot. 

manangoi2

Fotó: Europress/AFP

A mai napig futok egyébként 400-at otthon, Kenyában. És még mindig tudok 46 másodpercen belül, ha jó a pálya és jók az ellenfelek. Fontos ez is a sebességem miatt, hogy oda tudjam tenni magam a hajrában.

Most 25 éves vagyok. Egyelőre nem gondolkozom hosszabb távban. Talán majd tíz év múlva elindulok 5 és 10 ezer méteren. 

Ami a 800-at illeti, ott őrült módjára kell futni. Kenyában futottam már 1:44-et, Rómában pedig 1:45-öt, de soha nem futottam még igazán jó versenyt a Gyémánt Ligában. Ha minden stimmelne, akkor tudnék 1:43-at.

Ha bárki azon gondolkodna, hogy távot vált, azt üzenem neki, hogy minden lehetséges. De tényleg. Bármi.

Ha valamiben hiszel, az meg fog történni. Ha valamire nagyon összpontosítasz, és igazán akarod, akkor csináld. Az eredmény majd jön magától."

via
Hozzászólások