Atlétika - Elhunyt a történelem talán legfontosabb futója
Elhunyt a történelem talán legfontosabb futója
Fotó: Europress/AFP

Elhunyt a történelem talán legfontosabb futója

Szabó GáborSzabó Gábor
2018/03/04 15:49

88 esztendős korában elhunyt Sir Roger Bannister, az első ember a földön, aki 4 percen belül futotta az egy mérföldet. Sir Roger évek óta Parkinson-kórban szenvedett, amit a sors különös fintoraként fogott fel, hiszen aktív pályafutása végeztével neurológusként dolgozott amellett, hogy a Brit Sporttanács első elnöke volt.

Szolgálataiért 1975-ben lovaggá ütötték.

Talán nem kell britnek lenni, és nem kell mérföldekben számolni a megtett távolságot, hogy Roger Bannister életének jelentőségét megértsük. 1954-ben nyert ugyan egy Európa-bajnokságot, ám olimpiát sohasem. Mégis azt kell mondani, hogy neve ismerősen cseng azok számára is, akiket az ötvenes évek közép és hosszútávfutása teljesen hidegen hagy.

A 3.59.4. Az idő, amivel 1954. május 6-án áttörte a négy perces álomhatárt, nem pusztán egy szám, hanem sokkal inkább egy jelkép, egy iránytű az őt követő generációk számára is. Oly sokan próbáltak belül kerülni addig a napig a négy perces álomhatáron, oly sokat beszéltek tudósok, a négy percen belüli futás lehetetlenségéről, hogy Bannister rekordja nem pusztán egy világcsúcs lett, hanem sokkal inkább bizonyítéka annak, hogy semmi sem lehetetlen.

Hogy az emberi teljesítőképességnek nincsenek határai.

 

Hozzászólások