Atlétika - Elektronikus távolságtartókat vezetnek be a vasárnapi londoni maratonon
Elektronikus távolságtartókat vezetnek be a vasárnapi londoni maratonon
Fotó: Europress/AFP

Elektronikus távolságtartókat vezetnek be a vasárnapi londoni maratonon

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2020/09/30 22:26
Ezzel próbálják elejét venni a szervezők a tömeges fertőződésnek, és így segíteni a későbbi kontaktkutatást.

100 férfi, női és kerekesszékes versenyző indul a vasárnapi londoni maratonon, amit idén a St. James Park zárt körpályáján futnak. Minden hivatásos versenyző egy speciális eszközt kap, ami rádiófrekvenciát használ, és figyelmezteti viselőjét, ha túl közel megy egy másik emberhez.

Nagy-Britannia egyik legnagyobb tech-cége, a Tharsus által fejlesztett „Personal Motion System”, vagyis személyes mozgásérzékelő rendszer kötelező lesz a verseny lebonyolításában résztvevő 500 fős személyzetnek is, ezzel minimálisra csökkentve a versenybuborék egészségügyi kockázatát.

Az eszközöket a pálya építése közben és a verseny napján viselni fogják, a szervezetek pedig arra is lehetőséget ad, hogy utólag megnézik, melyik eszköz viselője mikor és milyen közel tartózkodott egy másik eszköz viselőjéhez, és pontosan kihez. Ezekkel az adatokkal a későbbi kontaktkutatás is könnyebb lesz. Ha valakiről kiderül a versenyt követő két hétben, hogy pozitív tesztet produkált, az elmentett adatokat könnyen vissza lehet nézni.

Brian Palmer, a Tharsus Group vezetője így nyilatkozott a fejlesztésről:

„Az újra és frissen bevezetett kormányzati szigorítások miatt alapvető fontosságú, hogy a lehető legtöbb mérési adattal segítsük az összegyűltek biztonságát. (...) Noha a sport események zárt ajtók mögött zajlanak, egyre több tud mégis újra elindulni, amiben nagy szerepe van az ilyen technológiai fejlesztéseknek is.”

Mindeközben a verseny egyik nagy esélyese, az etióp Degitu Azimeraw visszalépett a versenytől, miután neki és edzőjének, Haji Adelónak is pozitív Covid tesztje lett. Hiányát valószínűleg meg fogjuk érezni, hiszen tavaly 20 évesen bemutatkozó versenyén megnyerte az amszterdami maratont is, miután 2.19:26-os időeredményével pályacsúcsot döntött.

via Inside The Games

Hozzászólások