Atlétika - Eldőlt hogy kik az év atlétái, de majd csak decemberben tudjuk meg az eredményeket
Eldőlt hogy kik az év atlétái, de majd csak decemberben tudjuk meg az eredményeket

Eldőlt hogy kik az év atlétái, de majd csak decemberben tudjuk meg az eredményeket

Hosszabbitás ·
2018/11/20 14:59

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a férfiaknál és a nőknél is közzétette azt az ötfős névsort, melyből kikerül az év atlétája.

Az IAAF által szervezett szavazás alapján a férfiaknál az amerikai sprinter, Christian Coleman, a svéd rúdugró, Armand Duplantis, a kenyai hosszútávfutó, Eliud Kipchoge, a francia többpróbázó, Kevin Mayer vagy a katari 400 gátas, Abderrahman Szamba lehet az év versenyzője.

Coleman az idén fedettpályás világcsúcsot (6.34 másodperc) futott és vb-t nyert 60 méteren, majd szabadtéren a Gyémánt Liga-sorozatban volt a legjobb 100 méteren. A mindössze 19 éves Duplantis fantasztikus versenyzéssel, 6,05 méteres ugrással nyert Európa-bajnoki címet, valamint nyolc alkalommal állított fel U20-as világrekordot az évben. Kipchoge neve papírformának nevezhető a listán, hiszen szeptember 16-án Berlinben 1 perc 18 másodperccel javította meg a maratonifutás világcsúcsát (2:01:39 óra), ezzel 1967 óta a legnagyobbat faragott az aktuális rekordon.

A francia Mayer tízpróbában ért el világrekordot (9126 pont), hétpróbában pedig fedettpályás világbajnok lett. A katari Abderrahman Szamba idén kilenc döntőben maradt veretlen, emellett 1992 óta a legjobb időt futotta (46.98 másodperc) 400 méter gáton.

Amíg a férfiaknál egy, addig a nőknél két szabadtéri Európa-bajnok fért fel a listára: a brit Dina Asher-Smith 100, 200 és 4x100 méteren is győzött Berlinben, ráadásul mindkét vágtaszámban övé a világ idei legjobb ideje (10.85 mp/21.89 mp). A belga Nafissatou Thiam pedig hétpróbában nyert az Eb-n, emellett egész évben veretlen maradt fő számában, míg magasugrásban 2,01 méterrel a harmadik helyen zárt a világranglistán.

A 200 méteren Nemzetközösségi Játékok-bajnok és a Gyémánt Liga-döntőben győztes, 400 méteren 2006 óta a legjobb időt futó (48.97 mp) bahamai Shaunae Miller-Uibo, a 3000 méter akadályon világrekordot (8:44.32 p) elérő kenyai Beatriche Chepkoech - aki az Afrika-bajnokságot és a GYL-finálét is megnyerte -, valamint az idén veretlen, ranglista-első kolumbiai hármasugró, Caterine Ibargüen szerepel még a névsorban.

A szavazás múlt kedden zárult. A szurkolók mellett - akik az IAAF közösségi oldalain adhatták le voksaikat - a szövetség tanácsa, valamint az "IAAF-család" (tagszövetségek, bizottságok, versenyszervezők, a sportág nagykövetei, a legjobb atléták, a sajtó, valamint a szponzorok képviselői) véleménye alapján dőlt el, kié lesz az elismerés. A tanács álláspontja 50, a szurkolóké, és a "családé" 25-25 százalékban számított bele a végeredménybe. A győzteseket december 4-én, Monacóban hirdetik ki.

MTI

Hozzászólások