Atlétika - "Egyszer megpróbáltam, másodszorra megcsinálom!" - mondta a rekordkísérletre készülő Kipchoge
"Egyszer megpróbáltam, másodszorra megcsinálom!" - mondta a rekordkísérletre készülő Kipchoge
Fotó: Europress/AFP

"Egyszer megpróbáltam, másodszorra megcsinálom!" - mondta a rekordkísérletre készülő Kipchoge

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/10/11 16:57
Eliud Kipchoge úgy érzi, meg tudja mutatni a világnak, hogy nincs lehetetlen, és ő lesz az első ember, aki két órán belül futja a maratont.

A Bécsben rendezett 'Ineos 1:59 Kihívás' lesz a második alkalom, hogy az olimpiai és világbajnok, többszörös London és Berlin Marathon-győztes kenyai megkísérli, hogy levigye két óra alá a valaha volt legjobb időt a maratoni távon. Legutóbb, 2017-ben, Monzában 26 másodperc hiányzott. 

Ő a szám világcsúcstartója, ám azt fontos leszögezni, hogy, ha jobbat is fut Bécsben, mint a jelenlegi rekord, az nem számít majd hivatalos világcsúcsnak, mert az iramfutók rendszeresen cserélődni fognak az élen. Ez pedig ellenkezik a nemzetközi szövetség szabályzatával. 

"Azért futok, hogy történelmet írjak" - mondta Kipchoge. "Azért futok, hogy megmutassam, az ember számára nincsenek határok."

Kipchoge, aki idén már negyedik alkalommal nyerte meg a London Marathont, két éve 2 óra 25 másodpercet futott a monzai versenypályán.

A bécsi Práterben egy 9,6 km-es körpálya vár majd a kenyaira, melynek kanyarjait egy kissé bedöntötték. Ezt a kört közel négy és félszer kell majd teljesítenie. 

Azért esett Bécsre a választás, mert kedvezőek az időjárási körülmények, jó a levegő minősége, és a pálya majdnem teljesen sík. 

"A pálya hihetetlenül jó. Én pedig felkészült vagyok és magabiztos. Nem teszem föl magamnak azt a kérdést, hogy vajon sikerül-e. Egyszer megpróbáltam, másodszorra pedig megcsinálom."

Kipchogét 41 nyúl segíti majd az állandó tempó megtartásában, és lesz egy irammenő autó is, mely lézerfényeket vetít majd az útra. Az iramfutók egy körön belül kétszer cserélődnek, és a frissítőket a világcsúcstartó öt kilométerenként kapja majd kerékpárról. 

kip2.jpg Fotó: Europress/AFP

Az IAAF szabályai szerint ezek a segítségek nem megengedettek, ezért aztán a nemzetközi szövetség biztosan nem ismeri majd el Kipchoge eredményét. 

Érdekes pikantériát adhat ennek a futásnak, hogy Kenenisa Bekele mindössze két másodperccel maradt csak el a kenyai világcsúcsától az idei Berlin Marahonon. A rekordot egyébként, a 2 óra egy perc 39 másodperces időt Kipchoge tavaly állította fel a német fővárosban. 

"A berlini és a bécsi futás két külön történet. Berlin a világcsúcsról szól, Bécs pedig arról, hogy történelmet írjak. Ahogy az első ember, aki a Holdra lépett."

Kipchogét a föntieken kívül Alberto Salazar eltiltásáról is kérdezték. Konkrétan arról, hogy ez a rekordkísérlet egyebek mellett talán arra is jó lehet, hogy a doppingügyek mellett valami kedvező színben tüntesse fel az atlétikát. 

"Mondok egy példát" - válaszolt Kipchoge. "Egy kertben vannak virágok és gyomok is. Bécsben beszéljünk inkább a virágokról. Koncentráljunk azokra a virágokra, melyek minden embert boldoggá tehetnek a világon."

BBC

Hozzászólások