Atlétika - Egy 17 éves norvég csodafutó nyerte az 1500-5000 duplát az Európa-bajnokságon
Egy 17 éves norvég csodafutó nyerte az 1500-5000 duplát az Európa-bajnokságon
Fotó: Europress/AFP

Egy 17 éves norvég csodafutó nyerte az 1500-5000 duplát az Európa-bajnokságon

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/08/11 22:45

Olyat vitt véghez a norvég Jakob Ingebrigtsen, ami példátlan az atlétika történetében. Két napon belül megnyerte az 1,500 és az 5,000 méter Európa-bajnoki címét úgy, hogy még csak 17 éves.

Nehéz jelzőket találni arra, ami az elmúlt két napban Berlinben történt. Mert, ha úgy kezdjük ezt a beszámolót, hogy ez a norvég srác bekerült a teljesítményével a történelemkönyvekbe, akkor tulajdonképpen nem mondunk semmit. Mert, hát az a legkevesebb, hogy bekerült. A szavak nem igazán méltóak ahhoz a két futáshoz, amit pénteken és szombaton láthattunk tőle.

Tegnap ő lett minden idők legfiatalabb futója az Eb-k történetében, aki győzni tudott 1,500 méteren. Ehhez ma hozzátette az 5,000 méter aranyérmét is. Bátyja, Henrik és ő álltak az élen az utolsó körökben. Sokakban joggal merülhetett fel, hogy Jakob a rutinosabb fivérének vezeti föl a hajrát, ám, amikor az utolsó kétszázon őt is faképnél hagyta, akkor valószínűleg rengeteg atlétikarajongóba nyilallt bele az érzés, hogy most valami olyat lát, amit eddig még nem, és amit talán soha nem is fog többé.

Egy olyan duplázást, ami egy ereje teljében lévő atlétától is extra, nemhogy egy 17 éves junior korú futótól. 

Az aranyérmes idő 13:17.06, az ezüstöt a bátyja szerezte meg, míg a bronz az olasz Yemaneberhan Crippának jutott.

Jakob vitán fölül az egyik legtehetségesebb futó a mezőnyben. Igazi atléta-családból származik, ugyanis mindkét bátyja, a 27 éves Henrik és a 25 esztendős Filip is volt korábban Európa-bajnok 1,500-on. 

Jakob nem most hívta fel magára először a figyelmet. Tavaly ő lett az első ebben az évszázadban született futó, aki négy percen futotta az egy mérföldet. 

Lehetett tehát tudni, hogy jöhet majd tőle valami nagy dobás. De, hogy ekkora, és, hogy ilyen hamar, azt senki nem gondolhatta.

Hozzászólások