Atlétika - Édesapja szerint Justin Gatlin példakép lehet a gyerekek számára
Édesapja szerint Justin Gatlin példakép lehet a gyerekek számára
Fotó: Europress/AFP

Édesapja szerint Justin Gatlin példakép lehet a gyerekek számára

HosszabbitásHosszabbitás
2017/08/07 13:08

Védelmébe vette Justin Gatlint, a 100 méteres síkfutás friss világbajnokát édesapja, mivel a sprintert a londoni atlétikai vb-n a stadion közönsége minden egyes futása alkalmával kifütyülte, csakúgy, mint a vasárnapi eredményhirdetésen.

A 35 éves futó korábbi doppingügyei miatt vált az Olimpiai Stadion nézőinek céltáblájává, ráadásul az ellenszenv csak fokozódott vele szemben azzal, hogy legyőzte Usain Boltot a jamaicai sztár karrierjének utolsó egyéni versenyén.

"Ő nagyon erős, meg tud birkózni ezzel a helyzettel" - jegyezte meg Willie Gatlin, azt is hangsúlyozva, hogy az amerikai vágtázó csak Angliában kap ilyen fogadtatást.

Kétszer tiltották el dopping miatt, de bízik abban, hogy örülnek a győzelmének | Hosszabbítás

Nem sikerült tökéletesre Usain Bolt búcsúja, a jamaicai sprinter csak harmadik helyen ért célba a szombati 100 méteres síkfutás döntőjében a Londonban zajló világbajnokságon. A világbajnoki címet némi meglepetésre a 35 éves Justin Gatlin nyerte meg, akit a brit közönség egész héten jókora füttykoncerttel fogadott.

Minden idők legidősebb 100-as bajnokának apja azt kérte azoktól, akik a fiát kifütyülték, hogy nézzenek utána a tényeknek, olvassák el a jelentéseket a doppingesetekről. "Justin soha nem követett el bűncselekményt" - jegyezte meg.

Szerinte gyermekét az Egyesült Államokban már teljesen rehabilitálták, s gyerekek számára lehet példakép hazájában, ahol rendszeresen meghívják iskolákba előadást tartani.

A Justin Gatlin személyét övező ellenszenvet az okozza, hogy úgy versenyezhet mind a mai napig, hogy karrierje során kétszer bukott meg doppingszerrel. Először, 2001-ben még juniorként akadt fenn egy vizsgálaton amfetaminnal, büntetése azonban kettő helyett csak egy évre szólt, mivel a tiltott anyag bizonyíthatóan egy olyan gyógyszerrel került a szervezetébe, melyet gyerekkora óta szedett figyelemzavara kezelésére.

Második alkalommal, 2006-ban tesztoszteronnal bukott meg, amiért előbb nyolc évre szóló büntetést kapott, ezt azonban később megfelezték, így 2010-ben visszatérhetett.

Az atlétikai szövetség elnöke sem elégedett Gatlin győzelmével | Hosszabbítás

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke, Sebastian Coe úgy fogalmazott, szerinte nem az a "tökéletes forgatókönyv", hogy Justin Gatlin nyerte a 100 méteres síkfutás döntőjét. Az amerikai sportoló két ízben, 2001-ben és 2006-ban is doppingvétséget követett el. Mindkét alkalommal eltiltották, és a második esetben csak azért nem kapott örökös eltiltást, mert együttműködött a hatóságokkal.

Az amerikai sprinter 2004-ben olimpiai bajnok volt 100-on, 200-on pedig bronzérmes, majd egy évvel később 100-on és 200-on is világbajnok lett. Visszatérése után a londoni olimpián a harmadik helyen ért célba 100-on, 2014-ben és 2015-ben pedig a világranglista élén végzett, ugyanakkor a pekingi vb-n kikapott Bolttól, s másodikként zárt.

A riói játékokon szintén csak Bolt volt nála gyorsabb, szombaton viszont a nyolcszoros olimpiai bajnok, világcsúcstartó jamaicait és 21 éves honfitársát, a végül második Christian Colemant is meg tudta előzni.

Gatlin 100-as győzelme nyilvánvalóan kellemetlenséget jelent Sebastian Coe-nak, a nemzetközi szövetség (IAAF) brit elnökének, aki korábban az azonnali örökös eltiltás mellett is kampányolt, éppen Gatlinnal példálózva.

MTI

Hozzászólások