Atlétika - A világcsúcstartó svéd ugrózseni kis híján baseballra cserélte az atlétikát
A világcsúcstartó svéd ugrózseni kis híján baseballra cserélte az atlétikát
Fotó: Europress/AFP

A világcsúcstartó svéd ugrózseni kis híján baseballra cserélte az atlétikát

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/08/02 10:18
Armand 'Mondo' Duplantis a rúdugrás világcsúcstartója, egyszersmind számos korosztályos cím tulajdonosa, aki még mindig csak 20 éves. Az alábbiakban megnézzük, mi áll az amerikai születésű svéd csodaatléta sikerei mögött. 

Ritkán fordul elő, hogy valaki ilyen szinten megváltoztatja a sportágáról kialakult képet, ahogy ő. Amióta tinisztárként berobbant a világelitbe, az emberek teljesen másként tekintenek a rúdugrásra, mint korábban. Különleges háttere, mókás személyisége és elképesztő tehetsége mellett nem lehet elmenni szó nélkül. 

Jöjjön most öt infó, melyekről nem biztos, hogy mindenki tudott Duplantisszal kapcsolatban.

1. Majdnem abbahagyta a rúdugrást

Duplantis Louisianában nőtt föl, ahol rúdugró-tehetsége már nagyon korán, három éves korában megmutatkozott.  Nagyon szeretett azonban focizni és baseballozni is. Kis híján rá is hagyta teljesen a rúdugrást.

Tizenkét éves korában volt egy nyár, amikor a rudat lecserélte baseballütőre. Nem sokkal később jött egy pont, amikor választania kellett a két sportág közül, és akkor szerencsére győzött az atlétika.

Tizennyolc évesen már Európa-bajnok lett Berlinben, hatalmas, 6 méter 5 centis egyéni csúcsot ugorva. Ez az ugrás amerikai és svéd országos rekord is volt, egyszersmind minden idők második legjobb eredménye szabad téren. Ennél magasabbra csak Szöul olimpiai bajnoka, Sergey Bubka jutott.

2. Az étrendje finoman szólva sem szokványos

A legtöbb edző és táplálkozási szakértő folyton arról papol, mennyire fontosak is a zöldségek. Kiváltképp egy élsportoló étrendjében. Ki tudja, Duplantis talán még ennél is előrébb tartana, ha enné is őket, ő ugyanis egyáltalán nem fogyaszt zöldeket. Egyszer azt mondta, ami azért nyilván túlzás, hogy ő csak édességet eszik.

Armand Duplantis világcsúcsa és generációjának lehetősége | Eurosport

617 cm - egy ideje biztosnak látszik, hogy hamarosan legalább ennyi lesz a rúdugrás világcsúcsa. Az alig húszéves svéd Armand Duplantis a hétvégén a lengyelországi Torunban szó szerint a legmagasabb pontra ért.

"Mondo soha nem ette jóízűen a zöldségeket" - mondta az édesanyja, Helen, korábbi kiváló hétpróbázó, aki egyébként táplálkozástudományi szakértő. "Mindig a tányér szélére tolta őket. Most próbáljuk lépésről lépésre haladva bevezetni ezeket az étrendjébe."

Duplantis bevallotta, hogy régebben sült csirkéből is túl sokat evett, de most már azon van, hogy profi sportolóhoz méltó étrendet alakítson ki magának. Úgy tűnik, jó úton jár, idén februárban ugyanis két világcsúcsot is ugrott. Előbb 6.17-re javította Renaud Lavillenie világcsúcsát, majd 6.18-ra a saját rekordját Glasgow-ban. 

Mindezt 20 évesen. Összehasonlításképp Usain Bolt 21 éves volt, amikor először világcsúcsot futott. Épp annyi, amennyi Mondo lesz jövőre Tokióban. 

3. Ugrógénjei vannak

Ha belegondolunk, nem eget verő szenzáció, hogy ennyire tehetséges rúdugró. Édesapja, Greg ugyanezt a sportágat űzte a Louisiana Egyetemen, és 5.80-ig jutott. Édesanyja, Helen elismert svéd hétpróbázó volt, aki például 6.01-et tudott távolugrásban. 

Mondo szerint az édesanyja volt a kulcsa a fejlődésének a fősulis évek után. Helen ugyanis az egyik edzője, de ezen kívül próbálja kedvező irányba terelni fia táplálkozási szokásait is. 

4. Sportos tesók

Ezek után nem meglepő, hogy mindhárom testvére tehetséges sportoló. A legidősebb bátyja, Andreas szintén rúdugró volt az egyetemen, Antoine baseballozik, tavaly ledraftolta őt a New York Mets. És ott van a húga, Johanna, aki szintén a rúdugrás felé kacsingat. 

Duplantis, akitől Bubka szerint ismét menő lett az atlétika | Eurosport

A legtöbb gyerek úgy nő föl, hogy amikor csak teheti rúgja a bőrt az udvaron. Esetleg bújócskázik vagy fogócskázik a haverokkal. Armand 'Mondo' Duplantisnak azonban az szerepel az első emlékei között, hogy egy rúddal a kezében szaladgál a kertben, és egy óriási szivacsra ugrál.

5. Remekül utánoz másokat

A kétszeres világbajnok Sam Kendricks mondta azt, hogy Mondo gyakorlatilag bárkit, valamennyi riválisát képes leutánozni. 

"Ha megkérem rá, tud az én technikámmal ugrani" - mondta Kendricks. "De tud úgy is ugrani, ahogy Renaud szokott. Mindent tud. Persze a versenyeken úgy csinálja, ahogy ő akarja, nem másol senkit."

Talán egyszer azt is megmutatja, hogy ugrott szerinte a szabad téri világcsúcstartó Bubka. Az ukrán legenda mindig csak felsőfokban beszél Duplantisról, szerinte miatta lett sokak számára ismét vonzó az atlétika.

Olympic Channel

Hozzászólások