Atlétika - Duplantis, akitől Bubka szerint ismét menő lett az atlétika
Duplantis, akitől Bubka szerint ismét menő lett az atlétika
Fotó: Europress/AFP

Duplantis, akitől Bubka szerint ismét menő lett az atlétika

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/03/03 17:20
A legtöbb gyerek úgy nő föl, hogy amikor csak teheti rúgja a bőrt az udvaron. Esetleg bújócskázik vagy fogócskázik a haverokkal. Armand 'Mondo' Duplantisnak azonban az szerepel az első emlékei között, hogy egy rúddal a kezében szaladgál a kertben, és egy óriási szivacsra ugrál. 

Sportos családba született, tekintve, hogy édesapja maga is rúdugró volt, édesanyja röplabdázott és hétpróbázott, és van két bátyja, akik igazi sportőrültek. A környezet tehát ideális volt ahhoz, hogy kibontakoztathassa a tehetségét. 

Tizenhét évet töltött azzal, hogy megtanulja a rúdugrás minden csínját-bínját. És most, a 20 éves amerikai születésű svéd srác nemcsak, hogy a világ legjobb rúdugrója, hanem az atlétika első számú plakátarca is lett. 

Duplantisra a 2018-as berlini Eb-n figyelhettünk fel először, melyen aranyérmet szerzett. Aztán jött a tavalyi szabadtéri vb Dohában, ahol a dobogó második fokára állhatott fel. Idei első versenyén tisztán átvitte a 6 métert, és már az első világcsúcs-kísérlete is biztató volt. Néhány nappal később, február 6-án Torunban meg is döntötte Renaud Lavillenie világcsúcsát, melyet egy hét múlva, Glasgow-ban még tovább javított. A legújabb rekord 6 méter 18 centiméter. 

Bár már most a világ legjobbja, Duplantis reméli, hogy még tovább fejlődik. Célja, hogy kitolja a saját határait, ameddig csak lehetséges. 

"Úgy nőttem föl, hogy minden adott volt ahhoz, hogy sikeres legyek" - mondta Duplantis. "El sem tudom mondani, mekkora mázlim volt az évek során, hogy olyan életem volt, amiben minden adott volt a fejlődéshez."

"Már nagyon fiatalon ki volt jelölve számomra az út a sikerhez. A körülöttem lévő közeg maximálisan támogatott engem, és minden felszerelés, amire csak szükségem lehetett a rendelkezésemre állt."

"Tiszta őrület, ahogy minden összeállt nekem. Persze azért ez nem egy olyan iszonyatosan nagy meglepetés a számomra, hisz borzasztóan jó körülmények közül jövök."

Tökéletes családi és edzéskörülmények ide vagy oda, Duplantis előretörése tekintélyt parancsoló volt. Noha minden korosztályban sorra nyerte a versenyeket, és állította föl a rekordokat, az, amilyen tempóban a világ legjobbja lett, egy kicsit azért mégiscsak váratlan volt. 

Édesapja, Greg, aki egyszersmind az edzője is 5 méter 80 centiméterig jutott aktív pályafutása során. Armand elismeri, hogy tényleg minden gyorsan összeállt a számára, ugyanakkor hangsúlyozza, a nagy eredmények azért már egy ideje benne voltak a pakliban. 

dup.jpg Fotó: cityam.com

"A világcsúcs nem a semmiből jött, fokozatosan vált elérhetővé a számomra. Mindig is éreztem, hogy lehet rá esélyem, folyamatosan egyre közelebb kerültem hozzá."

Annak ellenére, hogy nem a legnépszerűbb versenyszámok egyikében versenyez, a korábbi világcsúcstartó Sergey Bubka azt mondja, Duplantis "vonzóvá, menővé teszi az atlétikát". Ez lehet, hogy így van, de Armand nem érez magán nyomást emiatt. 

"Nem gondolkozom sokat ezen" - mondta a Bubka által említett felelősségre utalva. "Én úgy tekintek az atlétikára, mint egy sportágra, ami ott van a fősodorban."

Rövidtávú legfontosabb céljának a 2020-as tokiói olimpiát tekinti, ahol aranyérmet szeretne nyerni Svédországnak. Előtte még júliusban a londoni Anniversary Gamesen is rajthoz áll majd. 

"Tudom, hogy képes vagyok világcsúcsokat döntögetni, és remélem, ezt meg is teszem majd egyre gyakrabban. Ahhoz, hogy az ember világcsúcs környékén tudjon ugrani, kiváló körülmények és nagyszerű közönség is kell. Úgy gondolom, Londonban mindkettő adott lesz, úgyhogy mindenképp szeretnék majd ott is rekordot dönteni."

cityam.com

Hozzászólások