Atlétika - Dühös és alaptalannak tartja a vele kapcsolatos doppingvádakat az újdonsült kétszeres világbajnok
Dühös és alaptalannak tartja a vele kapcsolatos doppingvádakat az újdonsült kétszeres világbajnok
Fotó: Europress/AFP

Dühös és alaptalannak tartja a vele kapcsolatos doppingvádakat az újdonsült kétszeres világbajnok

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/10/07 10:37
"Ha tesztelni akarnak, tesztelhetnek minden egyes nap. Tényleg. Minden egyes nap."

Ezt mondta Sifan Hassan egy meglehetősen szenvedélyes sajtótájékoztató végén. Az etióp születésű, holland színekben versenyző atléta elképesztő bravúrt hajtott végre azzal, hogy a dohai világbajnokságon a 10 ezer méter után szombaton az 1500-at is megnyerte. 

Hassan azért került a támadások kereszttüzébe, mert edzőjét, a Nike Oregon Project vezetőjét, Alberto Salazart néhány nappal ezelőtt doppingvétségek miatt négy évre eltiltották. A Salazarral szemben meghozott ítélet árnyékot vet az atlétáira, akik összesen három aranyérmet nyertek Dohában. A férfi 800 győztese, Donavan Brazier is ebben a teamben készült.

A holland futó eredményeit is sokan gyanakvással nézik, ezért fakadt ki a sajtó képviselői előtt. Ő azonban állítja, soha nem használt meg nem engedett szereket. 

"Ha tesztelni akarnak, tesztelhetnek minden egyes nap. Tényleg. Minden egyes nap. Hiszek a tiszta sportban, mindig is tiszta voltam, és mindig az is leszek. Hiszek az Oregon Projectben is. Láttam Albertót, iszonyatosan keményen dolgozott."

Hassan 2016 végén csatlakozott a programhoz. A négyszeres olimpiai bajnok sprinter, Michael Johnson figyelmeztette őt annak idején, hogy ezzel a lépésével azt vállalja, hogy a gyanúval folyamatosan együtt kell majd élnie. 

"Megértem a dühét" - mondta Johnson. "De erre fel kellett készülnie. Hozott egy döntést, de akkor, amikor már folytak a vizsgálatok Salazar ellen. Sokan azt gondolták, az egészből nem lesz majd semmi, talán Sifan is így volt ezzel. A dolog azonban másként alakult, eltiltás lett belőle."

"Minden sportolónak, aki részt vesz a programban meg kell értenie, hogy ezzel ők is érintetté váltak. Ez pedig azt jelenti, hogy igenis meg kell válaszolniuk bizonyos kérdéseket."

Négy évre eltiltották a hosszútávfutás sikeredzőjét, Mo Farah korábbi mesterét | Hosszabbítás

Idestova négy esztendeje, hogy az amerikai doppingellenes ügynökség (USADA) elkezdett vizsgálódni Alberto Salazar ügyében, de már azóta is eltelt két év, hogy a nyomozás eredményei először kiszivárogtak. Telt-múlt az idő, megkezdődött a dohai atlétikai világbajnokság, ahol két nappal ezelőtt a Nike Oregon Project atlétája, Sifan Hassan világbajnok lett 10 ezer méteren.

Hassan, aki júliusban, Monacóban világcsúcsot futott egy mérföldön, és nyert négy Diamond League-versenyt az idén, azt mondja, hogy őt egész évben rendszeresen ellenőrizték.

"Az emberek tényleg azt gondolják, hogy engem nem tesztelnek? Hogy eltelik négy-öt hónap, egyéni csúcsokat érek el, és közben nem tesztelnek?"

A nemzetközi doppingszabályok értelmében Hassannak minden kapcsolatot meg kellett szakítania Salazarral az ítélet kihirdetését követően. Ez azt jelenti, hogy a szombati 1500-ra nem tudott kivel egyeztetni a taktikáját illetően.

"Dühös voltam, és nem tudtam senkivel sem beszélni. Futottam, ahogy tudtam. A kemény munkát nem lehet könnyen legyőzni. Nem vagyok egy túl érzelmes ember, de most mérges voltam, hisz egész életemben tisztán versenyeztem, mégis szembe kell néznem egy ilyen helyzettel."

Hassan egy korábbi nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Salazar ominózus tevékenységei ahhoz az időszakhoz kötődnek, amikor ő még nem volt tagja az Oregon Projectnek. A szabályok értelmében azonban ennek nincs jelentősége.

Salazar egyébként a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál fellebbez a döntés ellen.

Sport24

Hozzászólások