Atlétika - Doppingvétség miatt eltiltották az olimpiai ezüstérmes távolugrót
Doppingvétség miatt eltiltották az olimpiai ezüstérmes távolugrót
Fotó: Europress/AFP

Doppingvétség miatt eltiltották az olimpiai ezüstérmes távolugrót

HosszabbitásHosszabbitás
2021/01/08 20:19
Doppingvétség miatt átmenetileg felfüggesztette Luvo Manyonga olimpiai ezüstérmes, világbajnok távolugró versenyzési jogát a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) doppingügyekkel foglalkozó testülete (AIU).

Az AIU pénteken számolt be döntéséről, hozzátéve, hogy a dél-afrikai atléta azért kapta a büntetést, mert megsértette a holléti nyilvántartás vezetésére vonatkozó előírásokat.

A pénteken (ma) harmincéves Manyonga a 2016-os riói olimpián nyert ezüstérmet, és egy évvel később Londonban lett világbajnok.

Példátlan eltiltással sújtották az egyszer sem doppingoló (?) olimpiai döntős futót | Eurosport

Hiába az ellenőrök látszólagos hibái, a fellebbezéssel együtt újabb súlyos büntetést kapott a grenadai atléta, aki 2027 előtt nem valószínű, hogy visszatérhet az élsporthoz. Ha egyáltalán visszatérhet. Túlzás lenne azt állítani, hogy Bralon Taplin története tündérmese - pedig néha úgy nézett ki, hogy az.

A holléti nyilvántartás vezetésében elkövetett hibák, illetve doppingellenőrzések elmulasztása miatt az utóbbi időben több sztáratlétát is elmarasztaltak, köztük a 100 méteres síkfutásban világbajnok Christian Colemant, aki két évre szóló eltiltása miatt nem indulhat a tavalyról idénre halasztott tokiói nyári olimpián.

A sportolóknak rendszeresen vezetniük kell, hogy hol tartózkodnak, és az előre be nem jelentett mintavételeknél vagy ellenőrzéseknél is rendelkezésre kell állniuk. Ha egy éven belül háromszor nem elérhetők, az doppingvétségnek minősül, ami egy vagy két évre szóló eltiltást vonhat maga után.

MTI

Hozzászólások