Atlétika - Doppinggyanú több mint 800 atlétánál!
Doppinggyanú több mint 800 atlétánál!
Fotó: Europress/Getty

Doppinggyanú több mint 800 atlétánál!

Kálmán LaciKálmán Laci
2015/08/03 08:32

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) reagált az ARD és a Sunday Times által kiszivárogtatott doppingvádakra, melyek szerint a sportág rendkívüli módon fertőzött illegális teljesítményfokozó szerekkel. Azt nyilatkozta a szövetség képviselője, hogy minden szükséges intézkedést megtesznek.

A fent említett két médium olyan adathalmazhoz jutott hozzá, amely több, mint 5 ezer sportoló 12 ezer vérmintáját érinti. A Sunday Times által megkérdezett szakemberek azt állítják, hogy az adatok szerint a 2001 és 2012 közötti időszak világversenyein érmes atléták több, mint egyharmada - köztük 55 aranyérem tulajdonosa - gyanús vérmintával rendelkezik. Azt is állítják továbbá, hogy csak olyan sportolókról van szó, akik azóta is birtokosai az általuk megszerzett érmeknek, magyarán nem "már lebukott" atlétákról beszélünk.

Foglaljuk össze, mik a legfontosabb állítások a kiszivárgott adatok nyomán.

- még egyszer tehát, a világversenyeken az érmek több, mint egyharmadát olyan futóatléták nyerték, akiknek a 2001 és 2012 közötti időszakban gyanús mintájuk van

- több, mint 800 atléta vérmintája esetében "erőteljes doppinggyanú merül fel, vagy legalábbis a normálistól eltérő értékek mutatkoznak"- a 2012-es londoni olimpián 10 érmet nyertek olyan atléták, akik kétes teszteredménnyel rendelkeznek

- vannak olyan világverseny döntők, ahol mindhárom érmes gyanús mintával rendelkezik

- az Oroszország által megnyert érmek birtokosainak több, mint 80%-a immáron gyanús atléta, míg Kenya 18 érmét szerezte kétes vérmintával rendelkező sportoló

- Mo Farah, Usain Bolt és Jessica Ennis nem produkáltak gyanús teszteredményeket

Boltfarah Az IAAF meglehetősen ingerülten reagált arra, hogy az adatok kiszivárogtatásra kerültek. "Amiről szó van, az a Nemzetközi Atlétikai Szövetség adatainak sokasága. Egy olyan adatbázis, amely egyrészt magántulajdon, másrészt szigorúan titkos orvosi információkat tartalmaz, amelyeknek a nyilvánosságra hozatalához a tulajdonos (az IAAF) nem járult hozzá. A szövetség most egy részletes válaszon dolgozik, melyben egyrészt reagál a médiumok megnyilvánulásaira, másrészt fenntart minden jogot, hogy megtegyen minden szükséges intézkedést az IAAF és annak atlétái védelmében."

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) aggasztónak nevezte a Sunday Times által publikált jelentést. Sir Craig Reedie, a WADA elnöke a következőképpen nyilatkozott. "Nagyon felkavarnak minket az ilyen és ehhez hasonló új vádak, amelyek újra és újra megrengetik azt az alapot, amit a tiszta sportolók építettek fel világszerte."

Azt is bejelentette, hogy a vádak természete miatt azokat azonnal átadja a szervezet Független Bizottságának további vizsgálatok céljából. Reedie hozzátette, "Ezek a vádak gyors és alapos vizsgálatot igényelnek, hogy bebizonyosodjon, hogy valóban megsértették-e a Doppingellenes Szabályzatot, és ha igen, akkor milyen intézkedések szükségesek a WADA és/vagy más testület által. Mint mindig, a WADA most is elkötelezett amellett, hogy megtegye a szükséges lépéseket azért, hogy egyenlő feltételeket biztosítson a világ tiszta sportolói számára."

A vádak között szerepel még egyébként az is, hogy az állóképességi számokban a világ leggyorsabb időinek több, mint egyharmada olyan atléták nevéhez fűződik, akiknek a teszteredménye gyanúra adott okot.

Robin Parisotto, neves doppingellenes szakember a következőket nyilatkozta. "Soha életemben nem láttam ilyen aggasztóan sok, a normálistól eltérő teszteredményt. Úgy tűnik, ilyen sok atléta doppingolt büntetlenül, és elképesztő, hogy az IAAF csak tétlenül ült és hagyta, hogy mindez megtörténhessen."

Michael Ashenden, egy másik híres doppingellenes tudós szintén kritikusan nyilatkozott az IAAF-ről a Sunday Timesban. "A Nemzetközi Atlétikai Szövetség, amely milliókat kaszál világszerte az atlétikai versenyek televíziós közvetítéseiből, hihetetlenül kevés pénzt biztosít a doppingellenes alapítványok javára, holott láthatják a szomorú igazságot, hogy mi is bújik meg a felszín alatt. Amit tesznek, azzal megszegik azt a kötelezettségüket, hogy rendet tartsanak a sportágukban és megvédjék tiszta atlétáikat."

A Sunday Times arról is írt, hogy az IAAF korábban megfenyegette a lapot, hogy bírósági végzést szerez arra vonatkozóan, hogy megakadályozza, hogy az újság részleteket hozzon nyilvánosságra az adatokról.

Sergey Bubka - az IAAF alelnöke, és egyben elnökjelöltje az e hónapban esedékes választásokon - azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy nincs egy másik olyan globális sportszervezet, mint az IAAF, amely annyi pénzt fektetett volna abba, hogy elkapja a tiltott szereket használó sportolókat.

bubka"Tisztában vagyunk vele, hogy a 21. század legnagyobb veszélye a dopping, ennek megfelelően zéró toleranciát fogunk alkalmazni. Ha szükséges, hogy szigorítsunk a meglévő szabályozásokon, akkor meg fogjuk tenni. Továbbra is együttműködünk a WADA-val és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal is. Zéró tolerancia és az atlétáink védelme, ez a két legfontosabb álláspontunk." - összegzett Bubka.

Bármi is az igazság, a dolog nagyon rossz fényt vet az atlétikára, és az ügy különösen kellemetlen a közelgő világbajnokság fényében. Félő, hogy az ott születő eredményeket, pláne azokat, amelyek kimagaslóan jók lesznek, óhatatlanul is komoly kételyekkel fogadjuk majd. Pedig nem kellene. Amire viszont szükség van, az gyors és alapos vizsgálatok elvégzése és a szükséges intézkedések meghozatala.

A sportág érdekében. A tisztán versenyző atléták érdekében.

Mert ha nem lesznek egyértelmű vizsgálati eredmények, és ha nem születnek ezek figyelembevételével meghozott döntések, akkor a bélyeg az ártatlanokra is rákerül.

(Forrás: Daily Mail Online, fotók: Europress/AFP)

Hozzászólások