Atlétika - Doppingbotrány: lemondott az Orosz Atlétikai Szövetség elnöke
Doppingbotrány: lemondott az Orosz Atlétikai Szövetség elnöke
Fotó: Europress/Getty

Doppingbotrány: lemondott az Orosz Atlétikai Szövetség elnöke

Szabó GáborSzabó Gábor
2015/02/18 08:40

Valentin Balakhnichev, az Orosz Atlétikai Szövetség elnöke 25 esztendő után lemondott pozíciójáról, részben a Das Erste dokumentumfilmje miatt kialakult botrány miatt. Feladatát ideiglenesen az eddigi alelnök, Vadim Zelichenok látja el, egészen a következő elnökválasztásig, mely fél év múlva esedékes. „Egy elnöknek ilyen esetekben vállalnia kell a felelősséget" - mondta Balakinchev, aki a botrány kirobbanását követően a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnél viselt pozícióitól - a szervezet kincstárnoka, valamint az IAAF tanácsának tagja is volt - meg kellett, hogy váljon.

Mint ismeretes az Erste dokumentumfilmjében, annak informátora, Vitaly Stepanov és felesége az egykori 800-as futó Julia (korábban Rusanova) azt állította, hogy az orosz atléták 99%-a doppingol, továbbá, hogy a versenyzők keresetének 5 százalékáért a doppingellenőrök bárkinek meghamisították az egyébként pozitív doppingtesztjét.

Lamine Diack, az IAAF 81 esztendős elnöke - akinek idén nyáron lejár a mandátuma - először szólalt meg az ügyben annak kirobbanása óta. A BBC-nek nyilatkozó szenegáli sportdiplomata amellett, hogy elismerte, a sportág krízishelyzetben van az ügy kirobbanása óta, azt is elmondta, hogy túl kell lépni a történteken, és a sportágnak maga mögött kell tudnia az efféle ügyeket. Mint ahogyan maga mögött tudta az egykor Kelet-Németország, valamint a BALCO által okozott botrányt is.

Viccnek nevezte, hogy az oroszok 99%-a doppingolna és kiállt amellett, hogy az atléták 90-95 %-a tiszta. Szó szerint azt mondta:

"Nem tudom elfogadni, hogy jön valaki és azt mondja, hogy az oroszok 99%-a csal. Ez egyszerűen nem igaz. Nyilván vannak akik csalnak, és amennyiben szervezett doppingolásról volt szó, akkor nem csak a sportolók, hanem a vezetők ellen is el kell járni." - Lamine Diack

Diack beszélt fiáról, az 50 esztendős Papa Massata Diackról is, akit a The Guardian azzal vádolt meg, hogy 5 millió dollárt fogadott el a katari világbajnokság szervezőitől. "Mint édesapa, azt mondhatom, szörnyű dolog, ha az ember ilyet hall a fiáról, de biztos vagyok benne, hogy tisztázni fogja a nevét."

Alapvetően az üggyel kapcsolatban állást foglalni nem biztos, hogy időszerű. Az ember csak forgatja a fejét, mint Pistike a repülős napon, figyeli mi történik. Egyfelől a vádak nyilván rettenetesek, másfelől abban is lehet igazság, amit korábban írtunk, hogy olyan embert, aki ilyen dolgokat mond, olyat szinte minden országban lehetne találni. Figyelni, talán ez lehet most a legbölcsebb álláspont. És megkérdezni, hogy mégis miként fordulhatott az elő, hogy Lamine Diack ezzel a hozzáállással 16 esztendőn keresztül vezette a szövetséget.

Meg, hogy ezzel az angoltudással...

Hozzászólások