Atlétika - "Senki sem érti, min mentem keresztül" - meséli a doppinggal kétszer megbukott világ- és olimpiai bajnok sprinter
"Senki sem érti, min mentem keresztül" - meséli a doppinggal kétszer megbukott világ- és olimpiai bajnok sprinter
Fotó: Europress/AFP

"Senki sem érti, min mentem keresztül" - meséli a doppinggal kétszer megbukott világ- és olimpiai bajnok sprinter

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/08/13 16:35
Justin Gatlinnek volt egy terve. A 38 éves, olimpiai és világbajnok sprinter Oregonban, az egyik kedvenc pályáján akarta befejezni a pályafutását. A Hayward Fielden Eugene-ben, ahol 2001-ben hat egyéni NCAA-címmel indította főiskolás éveit. Azon a pályán, mely a következő atlétikai világbajnokság helyszíne lesz. 

A terv tehát az volt, hogy hazai közönség előtt fut még egy nagyot azok után, hogy Tokióban, az ötödik olimpiáján is emlékezetes teljesítményt nyújtott. 

Úgy képzeli, hogy kivívja a részvételt a 2022-re halasztott világbajnokságra, ahol majd fut egy érzelmes, győzelemittas tiszteletkört az övéi előtt. Azon a helyen, ahol minden elkezdődött. Nem sokkal a 40. születésnapja után. 

"Ezután pedig jöhet egy kis pihenés. Olyasmivel töltöm majd az időt, amire mostanában nem nagyon volt lehetőségem. Megyek majd pecázni is. Mondjuk, nem tudom, hogy kell, úgyhogy addig azt még meg kell tanulnom."

Továbbra is a nagy versenyekre koncentrál majd. Tokióban is a dobogó teteje lesz a cél a számára. 

"A képességeim is megvannak, és a hozzáállásom is megfelelő. Csak a céljaimra összpontosítok, és teszem, amit tennem kell."

Gatlinnek sok nagy pillanata volt az elmúlt 20 évben. És bár a pályafutása tömve van világverseny-dobogókkal, ott van a két doppingeltiltása is, melyek beárnyékolják a nagyszerű eredménysort.

A koronavírus-járvány miatti leállás lehetőséget adott számára, hogy többet dolgozzon a dokumentumfilmjén, mely a 'Gatlin UNTOLD' címet kapta. A filmben Gatlin a saját szemszögéből mutatja be a pályafutását. 

"Én nem próbálok meg senkit meggyőzni arról, hogy higgyen nekem, vagy hogy az én oldalamra álljon. Csupán azt akarom, hogy az én nézőpontom is napvilágot lásson. Készültek már rólam dokumentumfilmek, de most először beszélhetek nyílt szívvel mindarról, amin keresztülmentem az életem során. Jóról és rosszról egyaránt."

A gyűlölködők és a chili hajtják előre Justin Gatlint | Eurosport

Amikor Justin Gatlin megnyerte a 100 méter döntőjét a világbajnokságon, kifütyülték. Kifütyülték, mert megverte utolsó versenyén a sportág valaha élt egyik legnagyobb hősét. Ráadásul tette mindezt két doppingeltiltást követően. De Gatlint mindez nem érdekelte. "Nem csak egy futó vagyok. Nem csak egy gyors srác. Harcos vagyok, és egy nagy túlélő."

Azt reméli, a film segítségével meg tud majd válaszolni néhány, sokakat érdeklő égető kérdést.

"Az első kérdés általában az, hogy 'Mi történt igazából?'. Többek között erre is választ szeretnék adni a filmben. Aztán meg szokták még kérdezni, hogy milyen érzés volt, amikor Bolt legyőzése után kifütyültek. Ez 2017-ben, Usain utolsó világbajnokságán volt. Ő 2007 óta nem kapott ki nagy világversenyen, mindenki neki drukkolt, engem pedig sokan szerettek volna örökre eltiltva látni. Ezért volt a fütty."

Az idei tokiói olimpia lett volna az első alkalom, amikor Gatlin úgy állhatott volna oda a rajthoz, hogy Bolt nincs ott a mezőnyben. Az idő telik, a nyomás egyre nagyobb, ráadásul jött a járvány, ami miatt az olimpiát egy évvel elhalasztották. 

"Ez itt nem az NBA vagy az MLB, ahol minden évben van egy újabb bajnokság. Tehát a régi mondás, hogy 'Sebaj, majd jövőre!' nálunk nem állja meg a helyét. Ezért rajtunk, atlétákon különösen nagy a nyomás."

Nem véletlen, hogy sokan, köztük Gatlin is, a helyzet sikeres mentális kezeléséhez pszichológusi segítséget vesz igénybe.

Justin Gatlin: Az érem másik oldala | Eurosport

Justin Gatlint kifütyülték a londoni világbajnokságon a 100-as döntő után. Úgy kapta meg másnap az aranyérmét, hogy közben majdnem egy teljes stadion pfújolta őt. És a Brit Atlétikai-szövetség fejétől is olyan kommenteket kapott, hogy "a doppingolókat egy életre el kellene tiltani és nem lenne szabad őket hagyni versenyezni".

"Vannak terapeuták a csapatban, akik rettenetesen fontos munkát végeznek. Persze azt csak nagyon kevesen értik meg, min megy keresztül egy élsportoló. Amin pedig én mentem keresztül, azt senki sem érti. Elismerem, nincs könnyű dolguk velem. Számtalanszor meséltem el a történetemet szakembereknek, és csak a döbbenetet láttam az arcukon. Fogták a fejüket, és azon agyaltak, vajon hogyan tudnának segíteni."

Ahogy Gatlin mondja, egy olyasvalaki számára, aki az egész életét egy célnak rendelte alá, az ún. normális élet egész egyszerűen nem létezik.

"Egy csomó felnőtt elő tud szedni sok jó sztorit abból az időből, amikor fiatal volt és sokat járt szórakozni a haverokkal. Az élsportolóknak nem nagyon vannak ilyen emlékékeik, ők ugyanis feláldozzák ezeket a pillanatokat. Nekem például soha nem volt tavaszi szünetem. Egyszer sem. Nem mehettem ki a barátaimmal a strandra egy kis chillre, mert folyamatosan összpontosítanom kellett. Olyan nincs, hogy lazítunk és közben még a céljainkat is képesek vagyunk elérni."

"A szociális készségeink tehát egy kicsit szegényesek. Így aztán, amikor mégis van lehetőségünk emberek közé menni, félénkek és befelé fordulók vagyunk. Az emberek úgy néznek ránk, mint nagy atlétákra, de azt sosem kérdezik meg, hogy érezzük magunkat."

Gatlin: "Nem fogom hagyni, hogy besározzanak" | Eurosport

Justin Gatlin tagadja, hogy doppingolt volna, és jogi lépéseket tervez az ellen az újság ellen, amelyik gyanúba keverte őt. Ahogy arról mi is beszámoltunk , a 100 méter idei világbajnokának floridai edzőtáborában ügynöke és edzője teljesítményfokozókat kínált a The Telegraph újságíróinak, akik színésznek adták ki magukat.

Mégis hogy van akkor mostanság Justin Gatlin?

"Jól vagyok alapvetően. Igaz, egyfajta szürkületi zónában érzem magam. Minden nap elmegyek edzeni, aztán meg haza, ennyi. A leállás miatt sok időt töltök a feleségemmel, Jeneice-szel. Sokat nézzük a tévét, meg befogott egy kis házimunkára is. Életemben először polcokat szerelek fel a garázsban, úgyhogy drukkoljatok. Igyekszem a kelleténél nem több lyukat fúrni a falba."

TeamUSA

Hozzászólások