Atlétika - Christian Taylor: "Csak annyira vagy jó, amennyire elhiszed magadról"
Christian Taylor: "Csak annyira vagy jó, amennyire elhiszed magadról"
Fotó: Europress/AFP

Christian Taylor: "Csak annyira vagy jó, amennyire elhiszed magadról"

Kálmán LaciKálmán Laci
2017/11/24 17:55

A többszörös világ- és olimpiai bajnok hármasugró, Christian Taylor megosztott velünk néhány, általa fontosnak tartott tippet. Egyfelől a sportra, a versenyzésre, másrészt a civil életre vonatkozóan is. Íme.

Tipp a nagy versenyekre

Ne változtass semmi olyasmin, ami eljuttatott az adott versenyre. Élvezd az egésznek a hangulatát. Vannak sportolók, akik túl komolyan veszik a dolgokat és várják, hogy megtörténjen a csoda. Amikor teljesíteni kell ezeken a versenyeken, akkor mindössze arra van szükséged, hogy a jelenben legyél, élvezd a pillanatot és emlékezz arra, ami eljuttatott odáig.

Amerikaiként például sokszor elég megismételni azokat az eredményeket, amiket a válogatón elértél, és az érem garantálva van. Nem kell emberfelettit nyújtanod. Ami engem illet, mindig azon vagyok, hogy a legjobb legyek, függetlenül attól, hogy a szezon első edzésén vagyok-e, vagy esetleg a világbajnokságon vagy a Gyémánt Liga fináléjában.

Egy pszichológiai tipp

Csak annyira vagy jó, amennyire elhiszed magadról. Voltak olyan időszakaim, amikor kételkedtem magamban. Ez meg is látszott az eredményeimen. Azokban a pillanatokban, amikor azt éreztem belül, hogy meglehet a győzelem, na akkor teljesítettem a legjobban.

Egy technikai tipp

Az ugrás csak a nekifutó végén kezdődik, úgyhogy tanulj meg sprintelni. Az, hogy milyen sebességre vagy képes, kulcsfontosságú. Fiatalabb koromban azt gondoltam, hogy a szívem majd messzire repít, de aztán olyanokkal edzettem, mint Dwight Phillips, akik megtanították nekem, mennyire fontos is a sprint.

Szerencsés vagyok, hogy Hollandiában készülhetek Rana Reiderrel egy olyan csapatban, ahol top-sprinterek is vannak, mint Churandy Martina és Adam Gemili.

ct2

Fotó: Europress/AFP

Egy edzői tipp

Rana mindig mondja, hogy nekem van a legjobb helyem a stadionban. Emlékszem, hogy a londoni olimpián két belépett ugrás után az edzőm azt kérdezte tőlem, "Nem akarod megnézni a 800 méter döntőjét?" Aztán láttam, ahogy David Rudisha megdönti a világcsúcsot. Ezt soha nem fogom elfelejteni. De azóta láttam például azt is, amikor Thomas Röhler 93.90-re hajította a gerelyt Dohában. Alig néhány méterrel mellettem. Teljesen valószerűtlen volt a dolog.

(Taylor végül két rossz kísérlet után, 17.81-et ugorva megnyerte a londoni olimpia hármasugró aranyát.)

A legfontosabb tipp arra, hogy túléld az atlétikai cirkuszt

Egy jó könyv, egy jó film, egy jó hobbi. Én szeretek olvasni, most épp azt, hogy 'Amikor a bocsánatkérés nem elég'. Tök érdekes, arról szól, hogy az, hogy valaki hogyan kér bocsánatot, a neveltetésétől függ. Ami arra is hatással van, hogyan fogadja mások bocsánatkérést.

A hobbijaim közül pedig a belsőépítészetet emelném ki.

Főzési tipp

Fontos elolvasni a címkét. Egyszer a tesóm és én főztünk  az egyik edzőtáborban. És véletlenül tonhalszeletet főztünk a szokásos marha steak helyett. A tesóm a Green Chef-től válogatta össze a hozzávalókat, és olyan fura íze volt. Igen... az apró betűs rész... az mindig fontos.

Divattipp

Amióta Európában élek, olyan dolgokat veszek, amik passzolnak méretben, amiket rám szabnak. Amikor hazamegyek Amerikába a barátaim mindig ugratnak az európai stílusom miatt. De én most már határozottan úgy gondolom, hogy a személyre szabott ruha az igazi.

ct

Fotó: Europress/AFP

Nyaralási tipp

Imádom Tokiót, mint várost. Legalább háromszor voltam ott az elmúlt hat évben. Szeretem az embereket, nagyon vendégszeretőek. Imádom a kultúrájukat, azt, hogy tisztelik az időseket, és ahogy óvják a környezetet. És a sushi is nagyon bejön. Teljesen odavagyok attól, hogy 2020-ban ott lesz az olimpia.

Vezetési tipp

Ne sms-ezz vezetés közben. Nagyon gáz.

A közösségi médiára vonatkozó tipp

Légy tudatában annak, hogy, amit most feltöltesz valahova, az hatással lehet a későbbi életedre. Ha egyszer valamit kitettél, az ott is marad örökre. Talán valami elsőre nagyon menőnek tűnik, ám lehet, hogy később már nem lesz az.

Randitipp

A legtöbb nő azt hiszi, a lovagiasság már a múlté. De az, ha kinyitod egy hölgy előtt az ajtót, vagy hellyel kínálod a barátnődet vacsoránál, nagyon sok kaput megnyithat előtted. Édesapám nevelte ezt belém. Ha úriember vagy, akkor akár egy különleges éjszaka is lehet a jutalmad. 

via
Hozzászólások