Atlétika - Christian Coleman a világ leggyorsabb embere, Gatlin 37 évesen nyert érmet
Christian Coleman a világ leggyorsabb embere, Gatlin 37 évesen nyert érmet
Fotó: Europress/AFP

Christian Coleman a világ leggyorsabb embere, Gatlin 37 évesen nyert érmet

HosszabbitásHosszabbitás
2019/09/28 21:30
Az amerikai Christian Coleman nagyszerű 9.76 másodperces idővel nyerte a férfi 100 métert szombaton a dohai atlétikai világbajnokságon.

A Usain Bolt utáni korszak, a múlt és a jövő összecsapása avagy Gatlin-Coleman visszavágó - ilyen címekkel harangozták be a világbajnokság leginkább várt számát. Az esélyek a 23 éves Christian Coleman mellett szóltak, aki idén 9.81 másodpercet is futott, az előfutamok során és az elődöntőben is egyedüliként került 10 mp alá. Az elődöntőben úgy futott 9.88 mp-t, hogy az utolsó méterekre kiengedett. Nagy vetélytársa, a címvédő és 2005-ben is világbajnok Justin Gatlin ezzel szemben az elődöntőből csak futamharmadikként jutott tovább. A most 37 éves Gatlin azonban két éve le tudta győzni az akkor is esélyesebbnek számító Colemant - Londonban a világcsúcstartó Bolt bronzéremmel búcsúzott.

A finálét rendkívül látványos fényjáték vezette fel, majd a teljes Kalifa Stadion elsötétült és az indulók nevét a pályára vetítették. A rajtot ugyan nem Coleman kapta el a legjobban, de gyakorlatilag végig vezetve, magabiztosan nyert 9.76 másodperccel, ami az idei legjobb eredmény és csak öten futottak eddig jobbat nála a világon. Gatlin bejött másodiknak, de megszorítani nem tudta riválisát.

Meglepetés született férfi távolugrásban, ahol a jamaicai Tajay Gayle kétszer egyéni csúcsot javítva - több érvényes kísérlete nem is akadt - 8,69 méterrel nemcsak az idei legjobb eredményt érte le, hanem az örökranglista tizedik helyére is került. A 23 éves Gayle eddigi rekordja 8,32 méter volt. Az olimpiai bajnok amerikai Jeff Henderson 8,39, az idei toplista-első kubai Juan Miguel Echevarria csak 8,34 méterig jutott.

Kisebb szenzációt hozott a női 10 ezer méter, ahol kenyai-etióp vetélkedés volt várható. A két afrikai ország három-három futója 4000 méter után kezdte lerázni a többieket, csak az etióp származású, holland Sifan Hassan tudta tartani velük a lépést. Néhány kör múlva az idei második legjobb eredménnyel rendelkező etióp Netsanet Gudeta lemaradt, majd fel is adta a versenyt. A hatos élbolyból a 2019-es ranglista-vezető etióp Letesenbet Gidey 8400 méternél az élre állt, és kezdett elhúzni. Az 1500 méteren fedettpályás világbajnok Hasan azonban az utolsó körre megelőzte, majd a hajrában biztosan győzött. Európai futó a 2007-es oszakai vb után nyert ismét érmet az tíz kilométeres távon.

Női kalapácsvetésben DeAnna Price használta ki a szám egyeduralkodójának, a világcsúcstartó, olimpiai és világbajnok lengyel Anita Wlodarczyk távollétét. A riói olimpia nyolcadik helyezettje az első kalapácsvető érmet nyerte világbajnokságon az amerikaiaknak. Price az első sorozattól az élen állt, 77,54 méteres eredménnyel diadalmaskodott. Az ezüstérmet a harmadik számú lengyel dobó, Joanna Fiodorow szerezte meg, aki ennek látványosabban örült, mint Price a világbajnoki címnek.

MTI

Eredmények:

férfi 100 méter, világbajnok:
1. Christian Coleman (Egyesült Államok) 9.76 mp
2. Justin Gatlin (Egyesült Államok) 9.89
3. Andre De Grasse (Kanada) 9.90

férfi távolugrás, világbajnok:
1.Tajay Gayle (Jamaica) 8,69 m
2. Jeff Henderson (Egyesült Államok) 8,39
3. Juan Miguel Echevarria (Kuba) 8,34

női 10 ezer méter, világbajnok:
1. Sifan Hassan (Hollandia) 30:17.62 perc
2. Letesenbet Gidey (Etiópia) 30:21.23
3. Agnes Jebet Tirop (Kenya) 30:25.20

női kalapácsvetés, világbajnok:
1. DeAnna Price (Egyesült Államok) 77,54 méter
2. Joanna Fiodorow (Lengyelország) 76,35
3. Cseng Vang (Kína) 74,76
Hozzászólások