Atlétika - Caster Semenya nem védheti meg világbajnoki címét Dohában
Caster Semenya nem védheti meg világbajnoki címét Dohában
Fotó: Europress/AFP

Caster Semenya nem védheti meg világbajnoki címét Dohában


2019/07/31 11:26
Caster Semenya nem védheti meg a 800 méteren megszerzett világbajnoki címét, miután a svájci legfelsőbb bíróság a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek adott igazat. Ennek értelmében az IAAF gyógyszeres kezeléshez kötheti azoknak a sportolóknak az indulását, akik a megengedett értéknél magasabb tesztoszteronszinttel rendelkeznek. Semenya közleményben jelezte, tovább küzd a jogaiért.

A dél-afrikai sportoló eddig bizakodhatott az indulását illetően, ugyanis a svájci legfelsőbb bíróság június 3-án felfüggesztette a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) korábbi döntését, így azóta Gyémánt-liga versenyen is láthatta őt a közönség. Ezt a bírósági ítéletet helyezte most hatályon kívül a svájci bíróság, ami azt jelenti, hogy a kétszeres olimpiai bajnok szinte biztosan lemarad a katari világbajnokságról, ahol 800 méteren címvédőként indulna.

"Nagyon csalódott vagyok, amiért nem védhetem meg a kemény munka árán megszerzett világbajnoki címem, azonban ez sem fog megakadályozni abban, hogy küzdjek a hasonló helyzetben lévő sportolónők jogaiért" - írta közleményében Semenya. A dél-afrikai sportoló ügyvédje hozzátette, a mostani döntésnek nincs hatása a fellebbezésre, és tovább folytatják a harcot Semenya, valamint a többi hiperandrogenizmussal diagnosztizált sportolónő emberi jogaiért.

Semenya-ügy I. rész - A doppingszakértő: nem bűnös, de a sportág érdekében bűnhődnie kell | Hosszabbítás

Caster Semenya ügyénél nem folyik érdekesebb jelen pillanatban. Az interszexuális futónő kálváriájával kapcsolatban szinte lehetetlen érzelmek nélkül nyilatkozni, hiszen nemcsak sportorvosi és doppingszakértői vélemények ütköznek, hanem emberjogi kérdések is gazdagon felmerülnek. Látszólag tehát a lehetetlenre vállalkozunk, amikor három szakembert, egy doppingszakértőt, egy genderszakértőt és egy atlétikaszakértőt kérdezünk az ügyről.

 

Az IAAF tavaly áprilisban döntött arról, hogy szigorítja a női atléták tesztoszteronszintjére vonatkozó szabályokat. Ez elsősorban a hiperandrogenizmussal rendelkező sportolókat érintette, így Semenyát is. Ennek a szindrómának ugyanis a magasabb tesztoszteronszint az egyik tünete, ami hatással lehet az izomtömegre, az erőre és az állóképességre. Az új szabályok értelmében ezek a sportolók csak akkor indulhatnak 400, 800 és 1500 méteren, ha mesterségesen csökkentik tesztoszteronszintjüket.

Hasonló szabályt 2013-tól életbe léptetett a nemzetközi szövetség, azonban a Sportdöntőbíróság 2015-ben kimondta, nincs elegendő bizonyíték, hogy a tesztoszteronszint befolyásolta a sportolók teljesítményét. Semenya eredményei a gyógyszeres kezelés következtében jelentősen visszaestek, a CAS döntését követően azonban ismét dominált a 800 méteres távon, Rióban megszerezte pályafutása második olimpiai címét. Azóta az IAAF elvégeztette a szükséges vizsgálatokat, amivel kimutatták, a férfihormon-szint hatással van a teljesítményre.

Semenya ügyét korábban háromrészes cikksorozatban (doppingszakértőgenderszakértő, atlétikaszakértőtárgyaltuk, és a Hosszabbítás rádióműsorában is beszéltünk róla. 

Hozzászólások