Atlétika - Bubka és Coe maradt a trónért
Bubka és Coe maradt a trónért
Egyelőre nem lesz női elnöke az IAAF-nek (Fotó:Europress/Getty)

Bubka és Coe maradt a trónért


2014/05/25 21:04

Jövőre hosszú idő után ismét új elnöke lesz a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF). A szavazás előtt még nem lehet pontosan látni az erőviszonyokat, de az már most eldőlt, hogy biztosan nem lesz női elnöke a sportok királynőjének. A marokkói Nawal El Moutawakel ugyanis a napokban egy magazinnak nyilatkozva elmondta, hogy mégsem indul majd az elnökválasztáson, szeretne ugyanis más feladataira koncentrálni.

Az első arab olimpiai bajnok atlétanő (1984 - 400 méteres gátfutás) számára most ugyanis fontosabb a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban végzett munka, ahol az elmúlt években viharsebességgel lépett előre a rangsorban. Az 52 esztendős sportpolitikus két év óta már alelnöke a szervezetnek, ráadásul most ő vezeti a riói olimpia koordinációs bizottságát. Elnézve az elmúlt hónapokban Brazíliából érkezett híreket, nem irigyeljük. Lesz dolga bőven, így talán jobb is, hogy nem akar egy fenékkel több lovat megülni.

A rendkívül szerteágazó atlétika sportági vezetése rendkívül felelősségteljes feladat. Mindezt jól bizonyítja, hogy az elmúlt egy évszázadban mindössze öt (!) elnöke volt az IAAF-nek:

Sigfrid Edström (svéd) 1912–1946

Lord Burghley (brit) 1946–1976

Adriaan Paulen (holland) 1976–1981

Primo Nebiolo (olasz) 1981–1999

Lamine Diack (szenegáli) 1999–

Mert az atlétika vezetéséhez teljes emberre van szüksége. A 2015 júliusában Pekingben sorra kerülő szavazás Moutawakel visszalépésével - további fajsúlyos jelölt hiányában - vélhetően két "gigász" között dőlhet majd el, az egyaránt olimpiai bajnok Lord Sebastian Coe és Szergej Bubka kandidál ugyanis az IAAF elnöki székéért. A rúdugrás koronázott királya (akitől a francia Lavillenie nemrégiben elvette az évtizedekig őrzött világrekordot) tavaly még a NOB elnökségre is pályázott - esélytelenül a német Thomas Bach ellen. Most viszont saját sportágában sokkal esélyesebb jelöltként küzdhet majd a sikeres londoni olimpia szervezőbizottságát vezető, 1500-on kétszeres olimpiai bajnok középtávfutóval. A szavazásra azért lesz szükség, mert a Primo Nebiolo halála után 1999-ben hivatalba lépett szenegáli Lamine Diack már 80 esztendős, így nem kandidál újra a tisztségért.

Szergej Bubka (balról második) és Sebastian Coe (jobbról második) is jól helyezkedett eddig az IAAF-en belül

Bármelyik karizmatikus sportvezető is kerül hatalomra, dolga lesz bőven, mert bár az olimpiai programban az úszás mellett továbbra is hangsúlyos szerepe van az atlétikának, a sportág azért nehezen veszi fel a versenyt a tv-s közvetítésekre koncentráló XXI. század kihívásaival. A sportági hírek szerint a 16 év és négy elnöki ciklus után távozó (korábbi távolugró) Diack vélhetően Coe-t támogatja majd, bár eddig látszólag ügyelt a pártatlanság megőrzésére az utódlási versenyben, hiszen Coe és Bubka együtt lett IAAF-alelnök (2007) és közösen kerültek beiktatásra a közelmúltban létrehozott Hírességek Csarnokába (2012) is. Mi viszont láttunk már olyan szavazást (ld. 2012-es foci Eb), ahol egy esélytelenebbnek gondolt ukrán pályázat lett végül a befutó...

Hozzászólások