Atlétika - Békés elválás
Békés elválás
Fotó: Europress / Getty

Békés elválás


2014/11/14 12:52

Az élsportot nem könnyű összeegyeztetni a magánélettel. Sokan, sokszor elmondták már ezt az elmúlt évtizedekben, az örök dilemmához most újabb adalékkal szolgált két olimpiai bajnok munkakapcsolata. Négy év után szakított ugyanis egymással a cseh atlétika két világszerte ismert klasszisa, a világcsúcstartó Barbora Špotáková illetve edzője, a háromszoros olimpiai bajnok Jan Železný.

Nincs persze komoly baj, mert nem szakmai kérdésekben akasztották össze a bajszukat, csupán az időbeosztás és az edzőtáborok priorizálása vezetett a váltáshoz. A nemrég első gyermekét megszülő Špotáková ugyanis nem szeretett volna elutazni a Železný csapat szokásos téli dél-afrikai edzőtáborába, a mester viszont enélkül nem vállalta tovább klasszis tanítványának felkészítését. "Ha nem látom őt napi szinten az alapozás idején, akkor nem tudom garantálni az eredményeket. Barátok maradunk, így természetesen ha bármikor tanácsra van szüksége, akkor fordulhat hozzám. Ha viszont nem jön el velem Dél-Afrikába, akkor nincsenek meg a kellő alapok a teljes együttműködéshez" - nyilatkozta Železný.

"Megértem azt amit mond és tudom, hogy ilyen az ő edzői stílusa, módszere. Nálam viszont most a család és a kisfiam az első számú, így nem akarok hosszú időre külföldre utazni" - mondta Špotáková, aki a tervek szerint edző nélkül készül majd fel a 2015-ös szezonra és jelen állás szerint a 2016-os riói olimpiára is. A 33 esztendős cseh atlétanő Pekingben és Londonban is megnyerte az ötkarikás versenyt, Brazíliába pedig a történelmi triplázás reményében utazhat. Ha sikerül újra nyernie, megismételheti most már ex-edzője 1992 és 2000 közötti hármas győzelmi sorozatát.

Hozzászólások