Atlétika - Bécsben próbálja meg áttörni az áttörhetetlen időt Eliud Kipchoge
Bécsben próbálja meg áttörni az áttörhetetlen időt Eliud Kipchoge
Fotó: Europress/AFP

Bécsben próbálja meg áttörni az áttörhetetlen időt Eliud Kipchoge

HosszabbitásHosszabbitás
2019/07/04 16:20
A világ legjobb maratoni futója egyszer már közel járt a kétórás álomhatár teljesítéséhez, mindössze 25 másodperc hiányzott akkor a történelmi tetthez. Vajon ezúttal sikerrel jár?


MINDEN IDŐK LEGJOBBJA 

A legtöbb sportban borzalmasan nehéz megmondani, vajon ki lehet a legjobb. Általában szimpátia alapján állítunk fel listákat, ebből pedig remek kommentháborúk, veszekedések, köpködések alakulnak ki, elég csak a teniszre, labdarúgásra vagy éppen a kosárlabdára gondolni. A korszakos sztárok mindig öldöklő küzdelmet folytatnak a „legjobb” címért, ennek is köszönhetők a hatalmas harcok, kiszámíthatatlan versenyek.

A maratonok esetében azonban nincs min vitázni. Sok remek, fenomenális futója volt/van a sportnak, de olyan alakja, mint Eliud Kipchoge biztos, hogy még soha nem volt, és egy ideig nem is lesz.

000_1BC5JS.jpg Fotó: Europress/AFP

Az 5000 méteren világbajnok, olimpiai- ezüst és bronzérmes atléta 2013-ban debütált a maratoni távon Hamburgban, és ezt versenyt rögtön meg is nyerte. Ugyan ebben az évben, Berlinben, Wilson Kipsang mögött másodikként ért célba, ezzel pedig elszenvedte azóta is egyetlen vereségét a 42.2 km-es távon.

Összesen 12 maratoni versenyen indult, 11-et megnyert, köztük a 2016-os olimpiát. A világ két jelenlegi legjobb, egyben hivatalos maratoni ideje az ő nevéhez fűződik.

A világrekordot jelentő, 2 óra 1 perc 39 másodperces idejét 2018-ban futotta meg Berlinben, 78 másodpercet javítva Dennis Kimmeto addigi rekordján. Ezzel ő lett az első ember, aki két óra két percen belülre került hivatalos maratoni versenyen. Ez az időeredmény már önmagában hihetetlennek tűnt éveken keresztül, pedig még ez is messze elmarad Kipchoge legjobb futásától.

000_1951WR.jpg Fotó: Europress/AFP

A BREAKING2 PROJEKT 

A 2016-os olimpiai aranyérmet követően Kipchoge főszponzora, a Nike úgy döntött, belefog egy projektbe, melynek célja, hogy 2 órán belül maratoni időt teljesítsen egy futójuk. A kenyai sportoló mellett további két atléta, az etióp Lelisa Desisa és a félmaraton eritreai világcsúcstartója, Zersenay Tadese került be a csapatba. A sportolókat az edzők és dietetikus mellett a cég speciális cipőkkel, pszichiáterekkel és még fizikusokkal is segítette a felkészülésben.

000_FG8FG.jpg Fotó: Europress/AFP

Kiszámolták, hogy a legjobb esélyük  akkor van átlépni a kétórás álomhatárt, ha egy zárt, teljesen sík pályán, több kört a legideálisabb pályaíven megtéve, kissé hűvös reggeli időben futnak, az iramot pedig a táv közben hozzájuk csatlakozó, pihent futók diktálják.

A futáshoz végül a monzai pályát választották, mert annak  vonalvezetése, környezeti adottságai, klímája és tengerszint feletti magassága is megfelelőnek mutatkozott arra, hogy teljesítsék az álomidőt.

A futók végül 17 kört teljesítettek a 2,4 kilométeres pályán, Kipchoge pedig csak 25 másodperccel maradt el a két órán belüli időtől. 

Akkor azt nyilatkozta, hisz benne, hogy még több munkával tovább tud fejlődni, ennek köszönhetően pedig lesz még egyszer esélye ilyen körülmények között áttörni a kétórás falat. Munkájának gyümölcse pedig kifizetődött. 

LONDON BAJNOKA ÚJRA NEKIVÁG

A 2019-es londoni maratont félelmetes futással, minden idők második legjobb időeredményével (2:02:37) nyerte meg Kipchoge, ezzel megdöntötte saját pályacsúcsát és 4. alkalommal nyerte meg kedvenc versenyét.

Azt a versenyt, amire kiemelt figyelmet fordított a sportban egyre aktívabb INESO vegyipari cég főnöke, Jim Ratcliffe brit milliárdos, Eliud minden lépését figyelve.

075_louise-eliudkip190429_npnNW.jpg Fotó: Europress/AFP

A kimagasló eredményt követően pedig közösen bejelentették az INEOS 1:59 projektet, melynek keretén belül újra megpróbálja Kipchoge áttörni a kétórás határt.

A legszebb hír pedig számunkra az, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem Londonban, hanem Bécsben fogja megpróbálni a kenyai futó 2019. október 12-én. 

(Ha az időjárás nagyon nem kedvezne a futáshoz, akkor néhány nappal később próbálják meg a rekord kísérletet.) 

A csúcskísérlet a sok helyen megjelent hírekkel ellentétben nem a bécsi maraton keretein belül kerül megrendezésre, hanem külön, a Práter területén lesz kialakítva külön erre a célra egy futópálya. Ez egy összesen 9,6 kilométer hosszú kör lesz, de fordítókat leszámítva végig egyenes, szintkülönbség nélküli körről beszélhetünk majd, azaz egy nagyon gyors, sík pályáról. Fontos szempont volt továbbá, hogy a pályát könnyű biztosítani, hogy a csúcskísérlet zavartalanul valósulhasson meg. 

000_MQ9YW.jpg Fotó: Europress/AFP

A pályaválasztásnak köszönhetően mindössze 3 óra eltérést kell átvészelnie Kipchogének a versenyhelyszínre történő utazást követően, így nyugodtan készülhet a megszokott edzéshelyszínein. Az év ezen szakaszában a hosszútáv futáshoz ideális időjárási körülményekre lehet számítani, és állítólag már az iram diktálók csapata is megvan, igaz, erről hivatalos bejelentés még nem érkezett.

A legfontosabb pedig az, hogy az első próbával ellentétben ezúttal alighanem hatalmas tömeg előtt fog futni Kipchoge, aki szerint a monzai próbálkozás legsterilebb pontját sikerül így kiküszöbölni.

2017-ben sokan nagyon kételkedtünk abban, hogy meg lehet valósítani a két órán belüli maratont. Idén azonban más a helyzet. Adott ugyanis egy élete formájában lévő zseni, adott lesz minden technikai feltétel a futáshoz és reméljük, az időjárás is kedvezni fog a rekordhoz. A többit pedig meglátjuk október 12-én.

(Szöveg: Gellért Bence) 

000_FI79L.jpg Fotó: Europress/AFP


Hozzászólások