Atlétika - Barshim kikapott a fedett vb-n
Barshim kikapott a fedett vb-n
Fotó: Europress/AFP

Barshim kikapott a fedett vb-n

HosszabbitásHosszabbitás
2018/03/01 22:00

A férfi és a női magasugrást is orosz atléta nyerte a birminghami fedettpályás világbajnokság első napján.

A férfiaknál Danyil Liszenko győzött 2,36 méterrel, melyet harmadik kísérletére vitt át. Hozzá hasonlóan elsőre ugrotta az addigi magasságokat a tavalyi év legjobb férfi atlétájává választott, első számú esélyes katari Mutaz Essza Barshim is, ő azonban 2,36-on már nem járt sikerrel. Tavaly szabadtéren Barshim győzött és Liszenko lett a második Londonban.

A nőknél a szabadtéren és fedettpályán is kétszeres világbajnok Marija Laszickene bizonyult a legjobbnak. Már azzal győzött, hogy elsőre átjutott az 1,96-os magasságon, de aztán a 2,01-et is sikerrel teljesítette második kísérletével. Végül 2,07-re tetette a lécet, de ez a magasság már nem jött össze neki. A címvédő amerikai Vashti Cunningham második lett.

Az orosz versenyzők semlegesként, a nemzetközi szövetség (IAAF) engedélyével indulnak ANA jelöléssel. A 2018-as évre huszonegyen kaptak rajtengedélyt, közülük nyolcan vannak ott a fedett vb-n. Az oroszoknak azért kellett külön kérelemmel fordulniuk az IAAF-hez, mert az országukat érintő doppingbotrány miatt a nemzetközi szövetség 2015 novemberében felfüggesztette az orosz szövetséget, így az nem indíthat atlétákat a nemzetközi versenyeken.

A csütörtöki programban három döntő szerepelt, a férfi és női magasugrás újításként párhuzamosan zajlott két szőnyegen. Az első napot a nők 3000 méteres futószáma zárta, melyben a várakozásnak megfelelően az etióp Genzebe Dibaba győzött, aki harmadik vb-címét gyűjtötte be ezen a távon fedett pályán.

A vb-n öt magyar szerepel, közülük négyen - Krizsán Xénia (ötpróba), Kerekes Gréta és Kozák Luca (60 m gát), valamint Márton Anita (súlylökés) - pénteken már versenyeznek.

MTI

Eredmények

férfi magasugrás, világbajnok:

1. Danyil Liszenko (ANA) 2,36 m

2. Mutaz Essza Barshim (Katar) 2,33

3. Mateusz Przybylko (Németország) 2,29

női 3000 m, világbajnok:

1. Genzebe Dibaba (Etiópia) 8:45.05 p

2. Sifan Hassan (Hollandia) 8:45.68

3. Laura Muir (Nagy-Britannia) 8:45.78

női magasugrás, világbajnok:

1. Marija Laszickene (ANA) 2,01 m

2. Vashti Cunningham (Egyesült Államok) 1,93

3. Alessia Trost (Olaszország) 1,93

 

Hozzászólások