Atlétika - Barshim, Farah vagy Van Niekerk?
Barshim, Farah vagy Van Niekerk?
Fotó: Twitter

Barshim, Farah vagy Van Niekerk?

Kálmán LaciKálmán Laci
2017/11/14 10:24

November 24-én pénteken adják át a Nemzetközi Atlétikai-szövetség (IAAF) díjait az év legjobb atlétáinak. Nézzük meg, kik vannak versenyben a férfiak között.

Mutaz Essa Barshim

A katari magasugró az egyik legkiegyensúlyozottabb és legdominánsabb atléta volt a szezonban. Még áprilisban 235 centit ugrott Dzsiddában, de augusztusban már 2.40-nél járt. Veretlen tudott maradni 11 versenyen keresztül.

Londonban lenyűgöző magabiztossággal lett világbajnok úgy, hogy a 2.35-öt például elsőre vitte át. Egy héttel vb-győzelmét követően, Birminghamben 2.40-et ugrott, majd Zürichben 2.36-ot, amivel bebiztosította Gyémánt Liga-győzelmét.

IAAF World Athletics Club

Mutaz Essa Barshim is one of three finalists for the 2017 World Athlete of the Year award. Will the high jump world champion prevail? Find out on 24 November

Úgy zárta le a szezont, hogy övé volt a szezon 11 legjobb ugrása közül 9. Ő lett az első magasugró, aki öt egymást követő évben minimum 2.40-ig jutott.

Mo Farah

A brit atléta megszerezte 10. globális, szabadtéri címét. Hatszor nyert világbajnokságot, négyszer olimpiát. Mind közül ez volt talán a legnehezebb.

Óriási nyomás alatt futott 10 ezer méteren, különösen az utolsó körben, ahol három komoly riválisa is akadt. Végül, ha nehezen is, de győzni tudott a világ idei legjobb eredményével. Mindössze három tizeddel maradt csak el saját Európa-csúcsától.

IAAF World Athletics Club

Mo Farah is one of three finalists for the 2017 World athletes of the year. Find out on 24 November if he's the winner....

A vb-karrierje azonban úgy ért véget, ahogy kezdődött. Egy ezüsttel. 5 ezer méteren szoros versenyben, de kikapott az etióp Muktar Edristől.

Két héttel később azonban Zürichben megnyerte élete legutolsó versenyét. Ezúttal Edrist is legyőzte 5 ezren, amivel megszerezte a Gyémánt Liga-elsőséget is. Méltóképpen búcsúzott tehát.

Wayde van Niekerk

A dél-afrikai sprinter számára 2017 is a rekordok éve volt.

A világbajnokságon ő volt a legközelebb a duplázáshoz azok közül, akik két számban versenyeztek. Először viszonylag könnyedén megnyerte a 400 méter aranyérmét. Majd két nappal később - öt napon belül a hatodik futása alkalmával - a második helyen végzett 200-on. Mindössze két századon múlt, hogy ezüstöt nyert és nem még egy aranyat.

IAAF World Athletics Club

400m world champion Wayde van Niekerk is one of three finalists for the 2017 Athlete of the Year award. Winners name will be revealed on 24 November

Övé volt a legjobb idő az idén az egykörös távon, 43.62, nemzeti csúcsot futott 200 méteren (19.84) és repesztett egy 9.84-es egyéni csúcsot 100-on. Ezzel ő lett az első futó, aki egy szezonon belül tudott 10 másodpercen belül 100-on, 20 másodpercen belül 200-on és 44 másodpercen belül 400-on.

Mindezek mellé ráadásul minden idők legjobb eredményét érte el 300 méteren is, 30.81-et, amivel egy 17 éves rekordot adott át a múltnak.

via
Hozzászólások