Atlétika - Egy bántalmazó kapcsolat fogságából kiszabadulva, címvédésre készül az olimpiai bajnok távolugró
Egy bántalmazó kapcsolat fogságából kiszabadulva, címvédésre készül az olimpiai bajnok távolugró
Fotó: Europress/AFP

Egy bántalmazó kapcsolat fogságából kiszabadulva, címvédésre készül az olimpiai bajnok távolugró

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/06/14 13:00
Tianna Bartoletta összedörzsöli a két tenyerét, jobb lábával hátralép egy nagyot, a bal karját előrenyújtja. Lendületet vesz és nekiindul. Egyre gyorsabban pörögnek a lábai, karjai hasítják a levegőt. Bal lábával deszkát ér, teste a levegőben, karjai és lábai minden izmukkal küzdenek a centiméterekért. Azokért az extrákért, melyek  a különbséget jelentik ezüst és aranyérem között. 

Egyéni csúcsot ugrik, 7 méter 17 centit. A legjobbkor. Az ugrás pont elég nagy ahhoz, hogy ő nyerje a távolugrás olimpiai aranyát 2016-ban, Rióban. 

"Csodálatosan összeállt számomra minden abban a pillanatban" - meséli Bartoletta négy évvel később. "Ezt követően akár abba is hagyhattam volna, és akár végtelenül boldog is lehettem volna."

De nem így történt. Bartoletta fokozatosan szétesett. A kapcsolatok, melyeket felépített darabjaira hullottak. A feje, mely korábban sikerről álmodott elkezdett ellene dolgozni. A teste, mely addig kiválóan szolgálta cserbenhagyta. Ott voltak a figyelmeztető jelek, de ő elsiklott felettük. 

Tianna Madison egy halk szavú kölyök volt Elyriából, Ohióból. Egy csendes, okos, de egy kissé fura lány. 

"Elég okos voltam, ami nem feltétlenül vált előnyömre. Szerettem versengeni, és mindig találtam is dolgokat, melyekben versengeni lehetett. Ha kérték, bárkinek szívesen énekeltem, táncoltam vagy szavaltam. Manapság ezt már nem annyira csinálom, de a zene és az irodalom a véremben van."

Édesanyja táncos volt és koreográfus. Édesapja atletizált és bokszolt. Bartoletta az ő nyomdokaiba lépett, és a középsuliban kosarazott, röplabdázott és az atlétikával is elkezdett foglalkozni. Közben a természettudományok is nagyon érdekelték, olyannyira, hogy az álmaiban az olimpiai aranyérem ekkor még nem szerepelt. 

Édesapja kikötötte, hogy egyetemre kell mennie, ugyanakkor annak költségeit a szülei nem finanszírozták. Kiváló tanuló volt, de ő biztosra akart menni, amit egy sportösztöndíj jelentett a számára. Egy kiszámolós játék segítségével esett a választása az atlétikára. Tanult, futott, ugrott, és 2005-ben, mindössze 19 évesen bejutott a távolugrás világbajnoki döntőjébe. 

Már a selejtező is komoly kihívásnak ígérkezett a számára. "Már ahhoz is életem legjobbja kell, hogy bejussak a döntőbe" - gondolkodott a kvalifikáció előtt. De nem ismert lehetetlent. Új egyéni csúcsot, 6.83-at ugrott a selejtezőben, 18 cm-rel nagyobbat, mint bárki más az ellenfelei közül. 

Tianna Madison, 2005, HelsinkiTianna Madison, 2005, HelsinkiFotó: Europress/AFP

Két nappal később Bartoletta hallgatta, ahogy az edzője arról beszél a szobatársának, hogyan változna meg az élete, ha megnyerné a döntőjét. Természetesen ő is kíváncsi volt, vele mi történne, így aztán megkérdezte az edzőjét. "Mester, hogy fog megváltozni az életem?" Ő így válaszolt: "Nem fogod megnyerni, de menj ki a pályára, és tegyél meg mindent, amit csak tudsz, pajtás!"

Bartoletta dühös volt. Iszonyú dühös. Felhívta az édesanyját, aki azt mondta neki, nézze meg a Rocky IV-et, amelyben Balboa a ringben bosszulja meg barátja halálát.

Másnap az összes mérgét kivitte a pályára. Nemcsak, hogy jól ugrott, de még annál is távolabb repült, mint a selejtezőben. Világbajnokként sétált ki a stadionból. Az edzői nem sokkal a verseny után leültették, és megpróbáltak kiötölni egy tervet Bartoletta jövőjével kapcsolatban. 

Neki azonban valami egészen más járt a fejében. Sült krumplit akart meg egy kis bulit a többiekkel. Meg is kapta, hamarosan azonban a dolgok üzleti oldala kerekedett fölül. A következő években formahanyatlás és anyagi összeomlás következett. 

2012-ben azonban visszatért, és a 4x100-as váltó tagjaként olimpiai bajnok lett Londonban. Egyéniben 100 méteren negyedikként zárt úgy, hogy 10.85-ös egyéni csúcsot futott a döntőben. Aztán az év végén még egy kis bobozás is belefért az amerikai válogatottal. 

Mire jött a 2016-os riói olimpia, Bartoletta már olyan volt mint egy robot. Az első ugrását szándékosan rontotta el azért, hogy megmutassa edzőjének, Rana Reidernek, hogy milyen gyorsan tud futni.

"Olyan gyorsan fogok futni, amilyen gyorsan az egész este folyamán. A te dolgod pedig az, hogy rátegyél a deszkára" - mondta neki.

Mivel ő volt az egyik nagy esélyes, az első ugrás után jól hallható döbbenet futott végig a stadionban, amikor jó egy méterrel elvétette a deszkát. De ő és az edzője tudták, mit csinálnak.

Ekkor hangzott el Reider halhatatlanná vált tanácsa. "Lépj egy jó nagyot hátra." Bartoletta megtette, amivel megnyerte a versenyt. Hatalmas megkönnyebbülést érzett. Aztán pedig jött a nagy felismerés.

"Basszus, anno egy kiszámolós játékkal választottam sportágat magamnak. És olimpiai bajnok lettem. Ez az egyik legképtelenebb történet, amit valaha hallottam."

Tianna Bartoletta, RioTianna Bartoletta, RioFotó: Europress/AFP

Könnyek között, de széles mosollyal állt föl a dobogó tetejére. Ökölbe szorította a kezét, boldog volt és büszke. 

Egy évvel később ismét ott állt a dobogón. Megint sírt, de a mosoly ezúttal hiányzott az arcáról. 

"A londoni világbajnokság 2017. augusztusában volt. Az év májusában beadtam a válókeresetet és tulajdonképpen megszöktem otthonról. Elmenekültem egy számomra mérgező, időnként bántalmazó kapcsolatból."

"Amikor Londonba értem, a fejem még tele volt azokkal a gondolatokkal, melyeket a megelőző években folyamatosan hallottam. Azaz, hogy nélküle, anélkül a bizonyos ember nélkül nem fogom tudni megcsinálni."

"Érmet nyertem. Ami nem arany volt, de legalább ott állhattam a dobogón. Beletehettem a versenybe, amit csak tudtam. Ez legalább jó volt. Fizikálisan életem legjobb formájában voltam, mentálisan és érzelmileg azonban teljesen kiürültem."

"Rio után teljesen szétcsúszott minden. Azt fontolgattam, hogy egy vonat elé ugrom" - mondta még 2017-ben. "Teljesen idegen lettem a saját magam számára. Végtelenül sötéten láttam mindent, nem hittem benne, hogy onnan van kiút."

"Iszonyatosan nehéz volt segítséget kérnem. Olyan emberekhez kellett fordulnom, akikhez nem gondoltam volna, hogy valaha is fogok. Akik a megelőző időszakban nem voltak részei az életemnek."

Három hónappal a londoni vb előtt, Bartoletta elhagyta a férjét. Egyik legjobb barátja Alabamában edzősködött, először hozzá ment a szabadtéri szezon elején, majd különböző ideiglenes lakásokban szállt meg Kínában, Japánban, majd Hollandiában, ahol a nyarakat egyébként is tölteni szokta.

A válási procedúra a végéhez közeledik. Tianna férje, John 2017-ben azt nyilatkozta, hogy örökké hálás lesz azért, hogy része lehetett felesége sikereinek. Elmondta, hogy büszke rá és a legjobbakat kívánja neki.

Bartoletta kemény utat járt be azóta, hogy olimpiai bajnok lett. Elég komoly étkezési zavarral küzdött.

"Talán nem úgy beszéltünk a súlyomról, ahogy kellett volna. Nem az edzőm, de más, hozzám közel álló emberek mondták, hogy szerintük nem a megfelelő irányba tartok. Mutogattak képeket más sportolókról, és azt kérdezték, hogy miért nem úgy nézek ki, mint ők. Benne lenni egy ilyen helyzetben, rendkívül egészségtelen."

Tianan Bartoletta, 2017, LondonTianan Bartoletta, 2017, LondonFotó: Europress/AFP

"Vannak emberek, akik úgy kezelnek, mintha folyamatosan, megállás nélkül egy atléta lennék, holott számomra ez egy munka. Ezek az emberek azt mondják, hogy szeretnek téged, de közben célozgatnak, hogy nem azt eszed, amit kéne, és nem annyit, hanem jóval többet."

Szerencsére Bartoletta edzői azért helyretették a dolgokat.

"Az utóbbi másfél évben helyreállt a súlyom. Szerintem jobb állapotban vagyok, mint pályafutásom során eddig bármikor."

Egy ideális világban ezek után jöhetett volna a visszatérés a csúcsra. 2018-ban azonban egy bal bokaficam tönkretette az egész szezonját, és 2019 sem alakult sokkal jobban. Mivel a bal lába volt az elugró lába, és azt gyengének érezte, úgy öntött, átvált a jobbra. A váltás azonban nem igazán volt sikeres. Az amerikai bajnokságon ugyanis 17 induló közül a 17. helyen végzett. 

Ez véget is vetett a szezonjának. Kapott viszont elegendő időt arra, hogy rendbe hozza a bal bokáját. Elutazott Colorado Springsbe, az amerikai olimpiai edzésközpontba. 

A gondoknak azonban itt még korántsem volt vége.

2018 vége felé vette észre, hogy a menstruációs ciklusa megváltozott. A korábbi, kissé kellemetlen négy-öt napból előbb hét lett, majd tizennégy. Ráadásul a vérzés mennyisége is aggasztó volt. Eljutott odáig, hogy alig ért véget egy ciklus, máris kezdődött a következő.

Először a válás miatti stressznek tulajdonította a problémát, később más tényezőknek. Aztán néhány hónappal az amerikai bajnokság előtt Bartoletta kapott egy emailt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségtől (Wada), hogy a vasszintje folyamatosan csökken minden egyes mintavétel alkalmával. Azt javasolták neki, hogy mielőbb keressen fel egy orvost. MIELŐBB, így, nyomtatott nagybetűkkel.

Ő ekkor épp Európában volt és versenyzett. Addig halogatta a dolgot, míg aztán egy alkalommal összeesett. Nem volt mese, szembe kellett nézzen a problémával. 

"Kiderült, hogy súlyosan vérszegény vagyok. Az orvos el sem tudta képzelni hová tűnt az a sok vér belőlem, én azonban felvilágosítottam erről."

Tianna BartolettaTianna BartolettaFotó: Europress/AFP

Bartoletta elkezdett sokkal okosabban edzeni. Tudatosan figyelte, hogy mi történik a testében.

Jelenleg San Fransiscóban él, és önkéntes edzőként dolgozik a Kaliforniai Egyetemen. Ettől függetlenül határozott célja, hogy megvédje címét a 2021-re halasztott tokiói játékokon.

"Tudom, hogy harcban lehetek a címvédésért. Úgy érzem, mintha kicseréltek volna. Mint egy hernyó, aki azt hitte, vége a világnak, aztán pillangó lett belőle."
"Egyébként annyi mindennek érzem magam. Mint egy feleletválasztós tesztben az a kérdés, amire több megoldás is adható. Atléta vagyok, az oké. De író is vagyok, egy csendes harcos. De lázadó is. Meg jógi. Meditálok, csendben nézem a vizet. Máskor meg üvöltök, miközben megpróbálom szétszedni az edzőtermet. Imádom."

"Ugyanaz az ember vagyok, mégis más. Egy, a korábbinál sokkal jobb Tianna."

BBC Sport

Hozzászólások