Atlétika - Baji országos csúcsot, Kendra Harrison az idei legjobbat futotta
Baji országos csúcsot, Kendra Harrison az idei legjobbat futotta

Baji országos csúcsot, Kendra Harrison az idei legjobbat futotta

HosszabbitásHosszabbitás
2017/07/04 20:18

Kendra Harrison ritkán látható parádés futással, 12.28 másodperces eredménnyel győzött női 100 méter gáton, míg Baji Balázs óriási országos csúccsal, 13.15 másodperccel negyedik helyen végzett a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj idei talán legszínvonalasabb számában kedden.

Harrison tavaly javította 12.20-ra a világrekordot, ám öröme nem lehetett teljes, mivel lemaradt a riói olimpiáról. Idén azonban hasonló kudarcot nem kell megemésztenie, mivel a székesfehérvári verseny előtt másfél héttel megnyerte az amerikai bajnokságot, amivel biztosította helyét a világbajnoki csapatban.

A bajnoki cím és vb-csapattagság úgy tűnik, nagyon feldobta a mindössze 1,63 méter magas sprintert, mert kedden valósággal kirobbant a startgépből és úgy hagyta maga mögött vetélytársait, mintha a mezőnyben nem két olimpiai bajnok, s a világranglista első hat helyezettjéből öt atléta lett volna, hanem másodvonalbeli futók. Harrison 12.28 másodperces eredménye annak fényében még figyelemreméltóbb, hogy a futam alatt szélcsend volt a Bregyó-közben. A második helyen az eddigi ranglistaelső Jasmin Stowers végzett 12.66 másodperccel, Sharika Nelvis pedig 12.69-cel lett harmadik.

Női 400-on az olimpiai bajnok bahamai Shaune Miller-Uibo 49.86 másodpercre javította a versenycsúcsot, míg férfi távolban a dél-afrikai Rushwal Samaai 8,34 méterrel nyert, ami szintén a Gyulai Memorial történetének legjobbja, ráadásul ezzel legyőzte az olimpiai aranyérmes amerikai Jeff Hendersont is, aki 8,18-cal zárt.

A férfi gátasok mezőnyében sztárok egész sora térdelt a rajtgépbe: az olimpiai bajnoki címvédő jamaicai Omar McLeod, a világcsúcstartó amerikai Aries Merritt és a világbajnoki címvédő orosz Szergej Subenkov. A várt kiváló versenyt hozta, a győzelemért McLeod és Subenkov vívott nagy csatát, az utolsó gát után azonban már egyértelműen a jamaicai volt az élen és 12.96 másodperccel nyert, míg a független színekben versenyző Subenkov öt századdal lemaradva lett második. Ezzel a világ idei két legjobb eredményét futották. Mögöttük jött be Merritt 13.11-gyel, majd negyedikként Baji.

A magyar versenyző eredményére kicsit várni kellett, majd, amikor a kivetítőn megjelent 13.15-ös ideje, az állatorvosként dolgozó atléta ugrálni kezdett örömében.

"Jól elkaptam a rajtot, éreztem hogy jó helyen vagyok" - nyilatkozta Baji Balázs, aki nyolc századot faragott saját, júniusban elért országos rekordján. Hozzátette: ennek ellenére ez nem volt egy jó futás, mivel kicsit "szétesett" a végére.

Baji idén harmadszor javította meg az országos rekordot 110 méter gáton.

(MTI)

 

Hozzászólások