Atlétika - Baji Balázs komplikált műtétek után kell hogy visszanyerje régi formáját
Baji Balázs komplikált műtétek után kell hogy visszanyerje régi formáját
Fotó: Europress/AFP

Baji Balázs komplikált műtétek után kell hogy visszanyerje régi formáját

HosszabbitásHosszabbitás
2019/09/11 09:26
Hét hónapja már annak, hogy Baji Balázs edzés közben ritkán előforduló balszerencsés sportbalesetet szenvedett, nehezen orvosolhatót, hosszan gyógyulót. Két műtét sokat segített rajta, azóta viszont már az ő feladata is, hogy újra felépítse magát, izmait felélessze, és azokat egyre nagyobb munkára bírja. A mindennapos gyógytornának, legalább annyira a kitartásának köszönhetően ma már futásra és gondosan megtervezett erősítő gyakorlatokra is vállalkozhat. 

A futása persze még nem amolyan mindent bele vágta, de a teherbíró képessége hétről-hétre javul. Ifj. Tomhauser István, az edzője egyre inkább bízik abban, hogy az „olimpiai” türelemjátéknak a világbajnoki bronzérmes lesz a győztese.

Nem hitték, hogy valaha is kidőlhet a sorból

„Hosszú éveken át úgy tekintettünk Balázsra, mint egy megrepeszthetetlen kősziklára, akinek nem húzódnak meg, vagy szakadnak el az izmai, az ízületei is bírják a strapát, a lebetegedés pedig nála 2-3 nap alatt megszűnő náthát és egy kis köhögést jelentett. Elkönyveltük, hogy ő az atlétikai világelit egyik sérthetetlenje, aki vele született képességeivel immunis a sérülésekre. Sorra vette a világversenyek gátsorát, nem is voltak álmatlan éjszakáim amiatt, hogy egyszer kidőlhet a sorból. Ezért sokkolt mindenkit a balesete, emiatt érzem magamat furcsán nélküle a versenyeken” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Baji Balázs mestere, akinek a tanítványai a különféle korosztályokban 350-nél több magyar bajnoki címet harcoltak ki, és közel 30 országos csúcsot javítottak meg.

Baji Balázsnak a combját, majd a térdét is műteni kellett. Utóbbiról annyit, hogy az operációt vezető dr. Hangody László professzor véleménye szerint pályafutása egyik legbonyolultabb feladatának, mindennapinak aligha nevezhető szakmai kihívásának számított a sérült csontrészek és porcfelületek helyreállítása. 

A Budapesten vb-t nyert Allen Johnson példája

Ifj. Tomhauser István nem hitte volna, hogy Balázs, aki három hónapja még mankóval járt, szeptemberben futni fog, és a mozgása is egyre inkább hasonlít arra a gátfutóra, aki a világ legjobbjaival is fel tudta venni a versenyt. Nem tartja kizártnak, hogy a 30 esztendős versenyzője meg tudja  mutatni magát a következő fedettpályás versenyidőszakban, jobban örülne viszont annak, ha egy jövő tavaszi melegégövi edzőtáborozást követően inkább az olimpiai esztendő szabadtéri versenyeire tolódna Balázs visszatérésének időpontja.

„Én a türelem és a fokozatosság híve vagyok – folytatta -, ezért nem is bízok sem a véletlenekben, sem a váratlan fordulatokban. A visszatérés előkészítése egy gondosan megtervezett folyamat része, amit nem lehet siettetni. Nem látom veszélyét annak, hogy kifutnánk az időből, az olimpiai szintteljesítésnek ugyanis jövőre számos módja kínálkozik, nem csak külföldi, hanem hazai versenyeken is.”

A szakember szóba hozta a gátfutás egyik kiemelkedő alakjának, a már visszavonult amerikai Allen Johnsonnak a nevét és a pályafutását, aki másfél évtizeddel ezelőtt éppen a budapesti fedettpályás világbajnokságon aratta utolsó nagy győzelmét, amikor már a 33. életévében járt. Ezt megelőzően – még csak 25 esztendősen – ő nyerte az atlantai olimpián a 110 gátasok döntőjét, a szabadtéri világbajnokságokon pedig négyszer nem talált legyőzőre. Ezzel arra célzott, hogy kiemelkedő teljesítményekre a „harmincasok” is képesek lehetnek.

„Balázst kivételesen jó anyagból gyúrták, eddigi sikereihez a vele született adottságai is hozzásegítették, még inkább az edzéseken és a versenyeken is tapasztalt pozitív gondolkodásmódja. Nap, mint nap tapasztalom, hogy egyre inkább várja a visszatérésének napját, a motiváció fokozatosan erősödik benne. Mind a ketten úgy gondoljuk, hogy közös munkánknak a jövőben is meglesz az eredménye.” – hangsúlyozta befejezésül ifj. Tomhauser István.  

Forrás: Szalay Péter/SzPress Hírszolgálat

Hozzászólások