Atlétika - Baji Balázs és Márton Anita pici gyerekként már ott volt a '98-as Eb-n
Baji Balázs és Márton Anita pici gyerekként már ott volt a '98-as Eb-n
Fotó: MASZ/Igaz Bálint

Baji Balázs és Márton Anita pici gyerekként már ott volt a '98-as Eb-n


2018/12/18 21:21

Budapest rendezheti a 2023-as atlétikai világbajnokságot. A sikeres pályázat egyik vezetőjével, Gyulai Mártonnal beszélte meg az eddigieket és a szervezőkre váró feladatokat Farkasvölgyi Gábor és Rév Dániel a Klubrádióban.

Arra a kérdésre, hogy miért lehet szimpatikusabb a rendező országok közvéleménye számára egy atlétikai vébé rendezési jogát elnyerni, mint az olimpiai játékokét, Gyulai azt mondta, hogy lényeges különbséget lát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség hozzáállásában és célkitűzéseiben. 

"Szerintem nem jó irányba halad ma a NOB elgondolása és a haditerve. Ahova ők pozicionálják az olimpiai játékokat, szerintem ott nagyon sok olyan szennyes van, amit besöpörtek a szőnyeg alá, holott rendet kellett volna rakni."

A '23-as vébé előkészületei kapcsán szóba került, hogy Magyarországnak jelenleg nincs egyetlen olyan atlétikai stadionja sem, ahol a 400-as futópálya körül körben végig lenne lelátó. Márpedig erre 120 évnyi szövetségi siker után Gyulai szerint szüksége lenne a sportágnak, épp ezért az új atlétikai centrum nem csak a világbajnokságra készül.

A MASZ főtitkára azt is elmondta, hogy mivel az új stadion "csak egy ház lesz", a szervezőknek az előttük álló időben az lesz a feladata, hogy azt az építményt meg tudják tölteni emberekkel és élményekkel, emlékekkel egyaránt. A budapesti vébé hosszútávú hatása pedig az utánpótlás-neveléshez és edzői hozzáálláshoz biztosított új célok és extra motivációk beteljesülésében lesz lemérhető a következő évtizedekben, fejtette ki Gyulai, azt is hozzátéve, hogy az 1998-as budapesti Eb-n most sikeres atlétáink, Baji Balás és Márton Anita is ott voltak gyermekekként.

Azt, hogy kik azok a sztárpalánták, akiktől '23-ban kiemelkedő sikereket remélhetünk, Gyulai nem árulta el, azt mondta, nem akarja a sportolókat az elvárások túl nagy terhének kitenni. Azt viszont elmondta, hogy a rendezési jog elnyerésének egyik kulcsa az volt, hogy az elmúlt harminc évben az atlétika minden korosztályának minden Európa-bajnoki és világbajnoki versenyformáját megrendezte már hazánk, leszámítva az IAAF világbajnokságot. 

A teljes beszélgetést itt hallgathatjátok meg:

Hozzászólások