Atlétika - "Baji Balázs egyszerűen zseniális"
"Baji Balázs egyszerűen zseniális"
Fotó: Europress/AFP

"Baji Balázs egyszerűen zseniális"

HosszabbitásHosszabbitás
2017/08/08 12:27

Spiriev Attila, a Magyar Atlétikai Szövetség sportigazgatója szerint a vetélytársak edzői az éremesélyesek közé sorolták Baji Balázst a 110 méteres gátfutás döntője előtt, ami már önmagában óriási elismerés.

Spiriev Attila kedden az MTI-nek elmondta, hogy a finálé előtt több döntős futó edzőjével, menedzserével beszélt, akik "kifejezetten tartottak" Baji Balázstól, s az éremesélyesek közé sorolták.

"Egy olyan döntőben, amelyikben ott volt az aktuális olimpiai bajnok, a világbajnok és a világcsúcstartó, ez már önmagában óriási elismerés" - nyilatkozott. Hozzátette: a finálé után a győztes Omar McLeod trénere és menedzsere is azt mondta, hogy Baji Balázs megérdemelte a bronzérmet.

A 28 éves békéscsabai sprinter idén már a vb előtt is remekelt, 60 m gáton kétszer, 110 m gáton háromszor javított országos csúcsot, legutóbb júliusban a Gyulai Memorialon (13.15 mp), ahol a mostani vb-döntőből öten is indultak. Spiriev Attila két okot említett, ami plusz energiákat adhatott a tavaly Eb-második atlétának.

Baji Balázs: "Ez igazi harc volt!" | Hosszabbítás

Baji Balázs harmadik lett a férfi 110 méteres gátfutásban az atlétikai világbajnokság hétfői versenynapján, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség már mint vb-érmest kérdezte őt Londonban, a döntő után. Baji Balázs bronzérmet nyert férfi 110 méteres gátfutásban a londoni atlétikai világbajnokság hétfői versenynapján.

"Balázs idén végzett az állatorvosi egyetemen, melyet atletizálás mellett elvégezni iszonyú kitartó munka, sok-sok kompromisszummal, ami néha kevesebb alvást, pihenést jelent. A másik dolog az érési folyamat" - hangsúlyozta.

Kiemelte, az atléták négyötöde 27 és 30 éves kora között éri el legjobb eredményeit, így Baji Balázs még legjobb évei előtt áll.

"Kellett ehhez a sokszor sablonnak hangzó tapasztalatszerzés, kellettek a sikerek mellett a hibázások, hogy egy világbajnoki döntőben relatíve hideg fejjel tudjon futni" - mondta a sportigazgató, jelezve, a magyar futó a szenzációs rajt után az első két gáton hibázott, de nem pánikolt be, kontrollálni tudta a versenyt.

"Balázs zseniális, egyszerűen zseniális" - szögezte le.

A hétfő esti döntőt az olimpiai címvédő jamaicai Omar McLeod nyerte (13.04 másodperc), a második az előző világbajnokság győztese, az orosz - most semleges színekben induló - Szergej Subenkov (13.14), a harmadik pedig Baji lett (13.28), aki a francia Darien (13.30) mellett például a világcsúcstartó amerikai Aries Merrittet (13.31) is megelőzte.

A magyar atléta az előfutamból vasárnap 13.35 másodperccel lépett tovább, majd az elődöntőben 13.23-mal megnyerte futamát. A 28 éves futó a magyar atlétika 12. érmét szerezte meg szabadtéri világbajnokságon. Személyében harminc év után először került fináléba magyar atléta vb-n sprintszámban, futószámban pedig még soha nem állhatott vb-dobogón magyar versenyző.

MTI

 

Hozzászólások