Atlétika - 13 másodpercen belül a magyar gátas lányok, csak egy hajszállal maradt el a 18 métertől hármasugrásban az olimpiai bajnok
13 másodpercen belül a magyar gátas lányok, csak egy hajszállal maradt el a 18 métertől hármasugrásban az olimpiai bajnok
Fotó: Europress/AFP

13 másodpercen belül a magyar gátas lányok, csak egy hajszállal maradt el a 18 métertől hármasugrásban az olimpiai bajnok

HosszabbitásHosszabbitás
2019/07/09 20:36
A verseny legnagyobb sztárjai egytől egyig fantasztikus teljesítménnyel rukkoltak elő kedden a székesfehérvári Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjon, melyen női 100 gáton Kozák Luca és Kerekes Gréta is 13 másodperc alá került.

A világ legrangosabb atlétikai versenyei közé tartozó viadal programjának második felében a nemzetközi sztárok mellett a két magyar gátas sprinter is kitett magáért.

Az idei fedettpályás Európa-bajnokságon 60 gáton egyaránt döntős Kozák és Kerekes - akik közül előbbi sérülés miatt nem futhatott az Eb-fináléban - a dobogós helyek sorsába nem szólhatott bele, ám mindketten felvették az amerikai vágtázók ritmusát: előbbi 12.90 másodperccel megközelítette, utóbbi pedig 12.93-mal megjavította egyéni csúcsát, ráadásul mindketten közel kerültek a 12.84-es olimpiai kvalifikációs szinthez.

"Nagyon jó volt, hogy mindketten rajthoz állhattunk a versenyen, mert itt is húztuk, motiváltuk egymást" - mondta a verseny után Kerekes, aki szemmel láthatóan nagyon boldog volt az elért eredményével.

"Jó mezőnyben könnyebb jó eredményt futni, mint rosszban, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy mindketten így zártunk" - tette hozzá Kozák.

Az amerikai "háziversenyt" a világcsúcstartó Kendra Harrison nyerte 12.60 másodperccel az olimpiai második Nia Ali (12.63) előtt.

A szervezőknek a világ jelenlegi két legjobb hármasugróját, a kétszeres olimpiai bajnok Christian Taylort és az idei ranglistát 18,14 méterrel vezető Will Claye-t is sikerült Székesfehérvárra csábítaniuk, nem titkoltan azzal a céllal, hogy emlékezetes versenyt produkáljanak. A két amerikai sztár nem is okozott csalódást, végig centikre voltak egymástól, négy sorozat után Taylor 17,68, Claye 17,66 méterrel állt, amikor az ötödik körben előbbi 17,93-ra szállt, amire Clay-nek már nem volt válasza.

Idén nem rendeztek 100 métert, a férfi és női 200 méter azonban kárpótolta a sportág rajongóit: a férfiaknál a 100-as ranglistavezető amerikai Christian Coleman 19.91 másodperces versenycsúccsal győzött, megelőzve többek között a vb-címvédő török Ramil Guliyevet (20.23 mp), a nőknél pedig a 400-as olimpiai címvédő bahamai Saunae Miller-Uibo 22.18-cal, Colemanhez hasonlóan versenycsúccsal győzött.

MTI

Hozzászólások