Atlétika - Az atléták szembeszállnak a nemzetközi szövetséggel a Diamond League-versenyek megkurtítása miatt
Az atléták szembeszállnak a nemzetközi szövetséggel a Diamond League-versenyek megkurtítása miatt
Fotó: Europress/AFP

Az atléták szembeszállnak a nemzetközi szövetséggel a Diamond League-versenyek megkurtítása miatt

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/11/08 20:48
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) úgy döntött, négy versenyszámot, a 200 méteres síkfutást, a 3000 méter akadályt, a diszkoszvetést és a hármasugrást kiveszik a Diamond League-versenyek állandó programjából. Az atléták azonban úgy tűnik, ebbe nem akarnak belenyugodni.

Az IAAF célja egy 90 perces, média- és szurkolóbarát program összeállítása a DL-versenyek 15 helyszínén. Mint mondják, megmérték a versenyszámok népszerűségét és ez alapján hozták meg a döntésüket. Az atléták valamennyi helyszínen 12 számban állnak majd rajthoz.

A fönt említett számokat nem törölték ugyan teljesen, azonban nem részei a fix programnak. A 3000 méter akadály és a 200 méter 10 alkalommal lesz majd látható, míg a diszkoszvetés és a hármasugrás mindössze kétszer. Ráadásul a négy közül egyik versenyszám sem szerepel majd a szeptemberi zürichi Diamond League-döntő programjában. 

"A célunk egy pörgős, izgalmas verseny, amely jó reklámja lehet a sportágunknak" - mondta Sebastian Coe, az IAAF elnöke. "Egy olyan program, mely tetszik a tévétársaságoknak is, és melyet szívesen néznek a szurkolók is. Megértjük ugyanakkor azok csalódottságát, akik kimaradtak belőle."

Úgy tűnik azonban, hogy az atléták még nem tekintik lezártnak az ügyet. Christian Taylor kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok hármasugró például egy nyilatkozatot tett közzé, melyben kifejezi csalódottságát a döntéssel kapcsolatban, egyszersmind cselekvésre szólítja társait. Létrehozott egy sportolói szövetséget, melynek célja, hogy harcoljon az atléták jogaiért.

"A versenyszámok elkülönítése csak kárt okoz annak a sportágnak, melyet mindannyian szeretünk" - írta Taylor. "Harcolni fogunk az atléták jogaiért, helyet követelünk magunknak az asztalnál, és beleszólást abba, hogyan működtetik az atlétikát. Azon szeretnénk dolgozni, hogyan emelhetjük föl a sportágat anélkül, hogy kidobnánk belőle versenyszámokat."

Az atléták reagáltak is a felhívásra, Adam Gemili, világ- és Európa-bajnok sprinter például retweetelte Taylor bejegyzését. Dina Asher-Smith, újdonsült 200-as világbajnoknő pedig válaszolt is, hogy 'Gyerünk, csináljuk!'

asher.jpg Fotó: BBC Sport

Az IAAF tanácsának 26-tagú döntéshozó testületének egyébként két atléta jelenleg is tagja. Renaud Lavillenie, olimpiai bajnok rúdugró, és Valerie Adams, olimpiai és világbajnok súlylökő. 

"Támogatjuk az ötletet" - mondta az IAAF szóvivője, amikor a Taylor által kezdeményezett sportolói szövetségről kérdezték. "Minél több atléta vesz részt a döntéshozatalban, annál jobbá válik a sportágunk."

Hozzászólások