Atlétika - Az Adidas kiugrana az IAAF-es szerződésből
Az Adidas kiugrana az IAAF-es szerződésből
Fotó: Europress/Getty

Az Adidas kiugrana az IAAF-es szerződésből


2016/01/25 13:49

A Sky Sports értesülése szerint a világ második legnagyobb sportszergyártója idő előtt felmondaná az IAAF-fel kötött, 11 évre szóló kontraktusát.

A német világmárka még 2008-ban állapodott meg a nemzetközi szervezettel, amelyek értelmében évente 5.6 millió fontot fizet be a szövetség számlájára, ám a folyamatos doppingbotrányok miatt most arra készülnek, hogy idő előtt, nyolc év után felbontsák ezt a kontraktust. Természetesen az IAAF minden létező eszközzel küzd ez ellen, és folyamatos tárgyalásban állnak a céggel. A forrás szerint ha felbontásra is kerül a szerződés, az nem lesz különösebben nagy hatással a szervezet pénzügyi életére, mivel nemrég kötöttek egy nagyobb volumenű marketingszerződés a japán Dentsu-val, amelynek keretében az IAAF az összes marketingjogát a távol-keletieknek adta el, amelyeket ők értékesíthetnek tovább, azaz ha az Adidas kiszáll, azt a japánok érzik majd meg.

Ennek ellenére a presztízsveszteség természetesen hatalmas lenne az atlétika számára, hiszen egy ekkora cég nem minden nap száll ki egy ekkora szerződésből - legutóbb a FIFA korrupciós botrányai miatt hagyta ott több szponzor a labdarúgókat, ahonnan azóta gyakorlatilag a teljes felső vezetést a börtönbe szállították el.

A német cég egyébként sem a legjobb napjait éli, már a hazai piacon is komoly riválisává vált nem csak a Nike, hanem az utóbbi időben igen agresszívan terjeszkedő Under Armour is.

A hivatalos kommüniké szerint egyébként "az Adidasnak igen tiszta elképzelései vannak az anti-dopping politikával kapcsolatban, éppen ezért közeli kapcsolatban állnak az IAAF-fel, hogy tanulmányozzák a szervezet ezzel kapcsolatos reformlépéseit."

Az IAAF körül az utóbbi időben sok botrány pattant ki, tavaly novemberben például a WADA azt állította, Oroszországban állami irányítással doppingolták a sportolókat éveken át, az IAAF pedig némi korrupcióval karöltve ezt eltussolta. A következő ütés már idén érte a szövetséget, amikor a korábbi elnököt, Lamine Diackot és fiát, a marketing tanácsadóként dolgozó Papa Massata Diackot azzal vádolták meg, hogy segítettek eltüntetni doppingesetek bizonyítékait. Azóta már nem Diack az elnök, az új vezető, Lord Sebastian Coe tíz pontos tervezetet készített az IAAF és az atlétika újjáépítésére.

Hozzászólások