Atlétika - "Az a négy másodperc a legszebb, amíg hasít a gerely a levegőben"
"Az a négy másodperc a legszebb, amíg hasít a gerely a levegőben"
Fotó: Europress/AFP

"Az a négy másodperc a legszebb, amíg hasít a gerely a levegőben"

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/02/02 14:08

Egy átlagos aktív, mindenre kíváncsi kissrác voltam, akit minden sport érdekelt. Imádtam köveket hajigálni a tópartról, és az atlétika gyorsan magába is szippantott.

Eleinte még sok számban versenyeztem. Majd jött a 2000-es sydney-i olimpia gerelyhajító versenye, amit kilenc évesen néztem a tévében az apámmal. Mondtam neki, hogy egy nap majd én is szeretnék ebben a számban rajthoz állni. Lenyűgözött a gerely.

Serdülőként jórészt hármas- és magasugrásban versenyeztem, csak 17-18 évesen kezdtem el a gerelyhajításra koncentrálni, amikor a korábbi edzőm elhagyta a klubot.

Attól a pillanattól kezdve, hogy elkezdtem az edzéseket, magával ragadott a kihívás, amit ez a versenyszám nyújtott. Ahogyan magával ragad a mai napig. A technika rettenetesen fontos, ami eleinte persze szörnyen ment. Hatalmas motivációt jelentett, hogy folyamatosan dolgozzak rajta, és, hogy napról napra fejlődjek.

Ami még nagyon vonzó volt a gerelyhajításban az a rengetegféle edzésmunka, amit el kellett és el kell végeznünk a mai napig. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ehhez a versenyszámhoz ugrásra is szükség van, amit hármas- és magasugró múltamnak köszönhetően kifejezetten élveztem. A mozgáskoordináció fejlesztése is rendkívül fontos volt, de nem bántam, mert a tornatermi edzéseket is szívesen végeztem.

Throw throw throw...and so and so on?✌? More Videos of todays testing to come? #biomechanics #javelin #teamgermany #performance #trackandfield #baseball #baseballtraining #athletics #boomerang

4,035 Likes, 42 Comments - Thomas Röhler (@thomasroehler) on Instagram: "Throw throw throw...and so and so on?✌? More Videos of todays testing to come? #biomechanics..."

Az is jó, hogy az edzéseken nem csak gerelyt hajítunk, hanem nagyon sokféle eszközzel dolgozunk. Egy órányi edzés a teremben, aztán pedig hajigálunk mindenfélét, ez igazán jó kis móka.

Ahogy a karrierem haladt előre, egyre jobban szerettem azt az életstílust, ami azzal jár, hogy nemzetközi szintű atléta vagyok. Ráadásul egy nagyon sikeres csapat, Németország válogatottja áll mögöttem, ami hatalmas motivációt ad nekem.

De az egészben az a legjobb, amikor látom a munkám eredményét, amikor látom, ahogy a gerely csakúgy hasít előre a levegőben. Az a négy másodperc, az a legszebb. Ha hibázom, arról azonnali visszajelzést kapok. De, amikor hosszan száll a gerely, és a közönség hangosan morajlik, az valami egészen különleges érzés.

 

Thomas Röhler, olimpiai bajnok gerelyhajító írása eredetileg az iaaf.org oldalán jelent meg.
Hozzászólások