Atlétika - Áttörés a Nike GYES-politikájában: Nem büntetik tovább a terhes vagy szülés után álló sportolónőket 
Áttörés a Nike GYES-politikájában: Nem büntetik tovább a terhes vagy szülés után álló sportolónőket 
Fotó: Europress/AFP

Áttörés a Nike GYES-politikájában: Nem büntetik tovább a terhes vagy szülés után álló sportolónőket 

Szántó PetraSzántó Petra
2019/08/17 15:44
Szupersztár sportolónők nyomására megenyhült és megtört az egyik legnagyobb sportszergyártó vállalat várandós női sportolóik támogatása kapcsán. 

Tavasszal és kora nyáron sorozatos kritikák érték a Nike-t, amikor szponzorált sportolóik közül többen is jelezték, hogy várandósságuk idejére és a szülés után a vállalat csökkentette vagy éppen teljesen megszüntette fizetésüket és a támogatási összeget, mondván, hogy azt a cég a teljesítmény után fizeti, viszont a gyermeküket váró vagy éppen szülésen túleső sportolók értelemszerűen nem hozták a várt eredményeket (vagyis konkrétan nem is versenyeztek).

Bár a 23-szoros Grand Slam-bajnok teniszező Serena Williams azt nyilatkozta, hogy őt várandóssága ideje alatt végig támogatta a Nike (és korábbi valamint egyéb bevételei miatt nem is nagyon szorult volna rá, ha mégsem), ám több neves atléta, köztük a 10 000 méteren világbajnoki ezüstérmes Kara Goucher, a kiváló 800-as Alysia Montaño vagy a hatszoros olimpiai bajnok sprinter Allyson Felix nyilvánosan szólalt fel a hátrányos megkülönböztetés miatt, hiszen profi sportolóként várandósságuk ideje alatt nehéz anyagi helyzetbe kerültek. Náluk ugyanis a megélhetést veszélyeztette a támogatás eredményközpontú elbírálás alapján történő megszüntetése, csökkentése.

A nyilvános nyomásnak köszönhetően a Nike végül felülvizsgálta 2018-as gyakorlatát és meghosszabbította, módosította a terhes sportolónők támogatásának időszakát. 

Az újfajta vállalati "Gyes-Gyed" szerint a Nike nem változtathat a szerződésekben lefektetett támogatási összeg mennyiségén a sportoló terhessége alatt és szülése után. Ez az időszak a korábbi 12 hónapról 18 hónapra módosult, mely a sportoló kiírt szülési dátuma előtt nyolc hónappal indul, tehát a teljes várandósság idejére, és a szülés utáni első 10 hónapra vonatkozik. 

Allyson Felix a The New York Times-ban megjelent májusi levele szerint szerződésének újratárgyalása akkor torpant meg, amikor a Nike azt ajánlotta, hogy várandóssága alatt korábbi fizetésének 70%-át kaphatja meg, továbbá nem garantálja, hogy nem fogja pénzügyileg büntetni abban az esetben, ha a szülést követő hónapokban csökken a teljesítménye. Felix elmondása szerint a 30%-os pénzügyi csökkentést el is fogadta volna várandós futóként, ám édesanyaként nem tartotta elfogadhatónak, hogy a Nike gyakorlata alapján a szülés utáni napokban újra kellett volna kezdenie az edzést, hogy hozza az eredményeket és megkapja az eredmények alapján meghatározott támogatását. 

Felix arra kérte a Nike-t, hogy állítsanak fel egy új sztenderdet, és legalább azt garantálják, hogy nem fogják őt büntetni amiatt, mert a szülés utáni hónapokban nem tud csúcsteljesítmény szállítani. Levele végén feltette a költői kérdést: 

Ha én, aki a Nike egyik legpiacképesebb sportolója vagyok, nem tudta kiharcolni ezt a védelmet, akkor ki más tudná?”

allyson.jpeg Fotó: Allyson Felix Instagram


Kara Goucher szintén a Times-ban írt arról, hogyan kényszerült arra, hogy az anyagi nyomás következtében már a szülés utáni hetekben azonnal visszaálljon az eredeti edzésformátumhoz, ahelyett, hogy újszülött kisbabájával foglalkozott volna. 

Alysia Montano arról beszélt, hogy miután közölte a Nike-val, hogy babát vár, a sportszergyártó felfüggesztette támogatását, ráadásul az Amerikai Olimpiai Bizottság sem fizette tovább az egészségügyi biztosítását.

A 33 éves Felix tavaly novemberben sürgősségi császármetszéssel hozta világra kislányát, Camrynt, miután olyan komplikációk léptek fel, amik veszélyeztették az ő és babája életét is. Felix idén júliusban tért vissza a versenypályára az amerikai bajnokságon, ahol elmondta, felszólalása hihetetlen hullámot indított el a hasonló helyzetben lévő női munkavállalók körében. 

"Nem tudom elmondani, hány nő keresett meg és bátorított, hányan mesélték el, hogy hasonló tapasztalatokat éltek át. Nagyon sokan el sem merik mondani munkaadójuknak, hogy családalapításba fogtak, vagy babát várnak, mert annyira félnek munkájuk elveszítésétől. Egészen elképesztő volt hallani a sok különböző történetet, és látni, hogy mennyien fordultak hozzám. A közös tapasztalat és az összefogás hihetetlen kollektív erőt eredményezett. Minél többen szólalnak fel, annál elkerülhetetlenebb a változás szükségessége." 

Allyson Felixnek nem is kellett sokat várnia a Nike lépésére. Augusztus 12-én Instagram-oldalára posztolta a Nike sportmarketing vezetője, John Slusher levelét, melyben közölték, hogy azonnali hatállyal módosítják női sportolóik szerződéseit, és 18 hónapra növelik a várandóssági és gyermekágyi támogatási időszakot, továbbá garantálják, hogy semmilyen módon nem büntetik a sportolókat vagy csökkentik a szponzorációt abban az esetben, ha terhesség okán nem versenyeznek. 

Felix üdvözölte a lépést és arra biztatja a vállalatokat, hogy hasonló munkaszerződésbeli módosításokkal biztassák és bátorítsák női munkavállalóikat, csökkentve ezzel a családalapítással járó anyagi aggályokat. 

"A hangunknak ereje van. A Nike hivatalosan és szerződéses kötelezettséget vállalva csatlakozott az anyasági védelmet nyújtó vállalatokhoz, hogy biztosítsa szponzorált női sportolóit. Ez azt jelenti, hogy a női sportolókat többé nem büntetik amiatt, mert gyermeket vállalnak. Hálás vagyok John Slushernek és Mark Parkernek, hogy olyan vezetők, akik szeretnék a Nike-t olyan céggé változtatni, ami hisz abban, hogy mi mindannyian többek vagyunk egy sportolónál. Köszönet azoknak a vállalatoknak, akik már korábban elkötelezték magukat emellett.

Ki lesz a következő?"


Hozzászólások