Atlétika - Ashton Eaton útja a Tini Nindzsa Teknőcöktől a tízpróba csúcsaira
Ashton Eaton útja a Tini Nindzsa Teknőcöktől a tízpróba csúcsaira
Fotó: Europress/AFP

Ashton Eaton útja a Tini Nindzsa Teknőcöktől a tízpróba csúcsaira

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/10/26 13:00
A kétszeres világ- és olimpiai bajnok tízpróbázó, Ashton Eaton egy kicsit eltöprengett a fiatal évein. Az eltelt idő, és a rengeteg megszerzett tapasztalat segített neki abban, hogy szóljon néhány szót fiatalkori önmagához.

Ashton,

Tudom, hogy gyerekként nagy rajongója vagy a Tini Nindzsa Teknőcöknek és a Power Rangers hőseinek. Bírod bennük, hogy baromira atletikusak, menő trükköket tudnak és, hogy próbálják jobbá tenni a világot. Így aztán megpróbálod őket utánozni. Fára mászol és tetőkről ugrálsz le. Veleszületetten kíváncsi felfedező vagy, aki egyedül sem fél nekivágni a világnak azért, hogy kipróbáljon új dolgokat. 

Lesz olyan időszak az életedben, amikor megkérdőjelezed magad csak azért, mert a gondolataid és a téged érdeklő dolgok különböznek a többiekétől. Szeretném azonban, ha soha nem vonnád kétségbe, amit a megérzéseid súgnak, és amit a képzeleted diktál. 

Közben folyamatosan csiszolod és élesíted a benned lévő versenyszellemet és ez jó. Gyakran játszol olyat, hogy gallyakat raksz egymástól egyre távolabb és próbálod őket átugrani. Órákig képes vagy ezzel elszórakozni. Már egész fiatalon jellemző rád a kutató hozzáállás, és az igény, hogy folyamatosan jobb és jobb legyél. 

Ez még tovább fejlődik, amikor elkezdesz taekwondózni. Ekkor még nem tudod, hogy a későbbi sikereidhez nagy mértékben hozzájárul az, hogy versenyzel is majd ebben a sportágban. Kifejezetten élvezed, hogy folyamatosan megmérettetések várnak rád. Fehér övesként kezded, és miután elsajátítasz minden mozdulatot azon a szinten, feljebb lépsz a következőre. És mindezt te rendkívüli módon élvezed. Alig várod, hogy mindent megtanulj az adott szinten, és léphess tovább a következőre. Lehetőleg minél gyorsabban, azért, hogy újabb tudásnak kerülj a birtokába. 

Ez a harcművészet olyan dolgokat követel meg tőled, melyekről korábban azt gondoltad, nem is vagy rájuk képes. Ezekben megméreted magad, és rendre sikerrel jársz. Lehet, hogy vannak benned kétségek egy új kihívásnál, te mégis beleveted magad. Ez a mentalitás jellemez majd téged akkor is, amikor már tízpróbázol. Sőt, később az élet más területein is. A taekwondo egy olyan fajta magabiztosságot ad neked, hogy elhiszed, bármire képes lehetsz. 

Az atlétika-pályafutásod során elég durva csőlátásod lesz, semmi más nem érdekel ugyanis, csak a céljaid. Néha úgy érzed majd, hogy az az előnyös számodra, hogy eltaszítasz magadtól bizonyos embereket, mert azt hiszed, ők elvonnák a figyelmed a karrieredtől és a célkitűzéseidtől. Hadd mondjam el most neked, ez nem mindig a legjobb út.

Tölts több időt másokkal. Szánj több időt arra, hogy találkozz a barátaiddal és, hogy megismerj új embereket. Ne veszítsd el a kapcsolatod a legjobb cimboráiddal csak azért, mert úgy érzed, a pályafutásodra kell koncentrálnod. Nem leszel ott például egy barátod esküvőjén, ráadásul egy edzés miatt. Jusson eszedbe, hogy az élet rövid. Később rájössz, hogy az ilyen eseményeknek nemhogy nincs negatív hatása, hanem még jót is tesznek neked. 

Ott leszel majd a londoni olimpián. Az időd legnagyobb részét azonban a szobádban töltöd. Az emberek kérdezik majd, milyen az élet az olimpiai faluban, de neked persze erről fogalmad sem lesz. Kérlek, hagyd majd ott néha a szobád, és fedezd föl mindazt, amit az olimpia adhat neked. Ez hihetetlenül fontos.

És próbáld meg kiélvezni a sikereidet. Szánj erre is időt. Éld meg a pillanatot. Ez ugyanis eléggé nehezedre esik a legnagyobb győzelmeid idején. Később persze rájössz, a siker nem tart örökké. 

És végül Ashton, ne félj azzal foglalkozni, amit szeretsz, de úgy érzed, nem vagy elég jó benne. Ahelyett, hogy inkább olyan dolgokat választasz, amelyek belül vannak a komfortzónádon, de utálod őket. A suliban a természettudományok és a műszaki dolgok érdekelnek, de félsz, hogy nem leszel bennük elég jó. Így aztán pszichológiából tanulsz tovább. 

Ashton, fontos, hogy arra menj, amerre a szíved diktálja.


IAAF


Hozzászólások